Начало / Статии / Статии - Малдиви

7 местни храни, които да опитате на Малдивите

Автор

/

Малдивите са дестинация, която е известна с белите си райски плажове и кристално чистото си море. Повечето туристи отсядат в хотели и затворени комплекси, където се предлага предимно международна кухня. 

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да опитате това, което местните ядат, ето някои от специалитетите от островите.

Снимка: iStock by Getty Images

Кухнята на Малдивите е микс от вкусове от кулинарните традиции на съседните страни. Трудно може да се каже, че има традиционна малдивска храна, но все пак има ястия, които хората приготвят в домовете си от незнайни времена. Ето някои от тях.

Роши

Снимка: iStock by Getty Images

Роши е традиционният плосък хляб, който се сервира на Малдивите с почти всяко ястие, независимо дали е сладко или солено. Приготвя се само с брашно и вода, като понякога се използва и кокосово брашно. Може да бъде както хрупкав, така и мек, както много тънък, така и направен на по-дебели питки. 

Рихаакуру

Рихаакуру е едно от най-емблематичните ястия, които намират място на малдивската трапеза. Риба тон се вари в подсолена вода на много слаб огън в продължение на часове, докато не се превърне в гъста, тъмна паста. Обикновено се сервира с плосък хляб роши и ориз, а като гарнитура вървят също пържени листа и зеленчуци, пържена риба и кокосово мляко. 

Гарудхия

Гарудхия е просто ястие - рибена супа, направена от парчета риба тон, сварени за кратко в бистър бульон. Самите малдивци не ядат гарудхия като супа, а обикновено го комбинират с ориз или роши. Освен това те смятат, че вкусът на ястието се подобрява, ако се притопли след няколко дни. 

Мугуриха

Ако сте яли къри дал в Индия, мугуриха ще ви напомни на него. На Малдивите то се приготвя с малко подправки и е подходящо за онези, които не обичат силните вкусове на традиционните рецепти с къри. Сервира се с ориз. 

Масхуни

Малко малдивци сядат на закуска без роши и масхуни. Масуни се превежда като риба и сушен кокос - това са двете основни съставки. Към тях се прибавят лук, чили и лимон, а някои местни обичат да добавят и тиква към сместа. 

Къри

На Малдивите се ядат много и различни кърита. Като жители на морска страна, месните предпочитат рибното къри и дори казват “във вените ни плува риба”. За закуска ядат рибното къри с роши, а за обяд и вечеря - с ориз. 

Къри с пиле се яде в петък и на празници, като към него се сервира и салата. 

Баджия

Снимка: iStock by Getty Images

Баджия е бърза храна, която можете да хапвате по всяко време на деня, но най-вече вечер, когато местните по традиция пият чай. Баджия са пържени триъгълни тестени изделия с плънка от различни видове риба и подправки. Ще намерите тази храна на щандове по улиците. 

Вижте актуални оферти за почивка на Малдивите!

>
18 април 2022 г.

Тагове

екзотика

кулинарен туризъм

любопитно

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти