Начало / Статии / Статии - Франция

7 прочути и неочаквани винени дестинации по света

Автор

/

Ако трябва да направим изчерпателен списък на всички винени дестинации по света, ще ни отнеме толкова много време, колкото и на вас да го изчетете, а да не говорим - да посетите всички места и да опитате всички вина.

Затова сме подбрали микс от седем световноизвестни и неочаквани места, където има хубаво вино за дегустиране, хълмисти пейзажи с лозови насаждения за гледане и хубави хора за нови приятелства.

Водете си записки и планирайте следващата си винена екскурзия по света или у нас.

Бордо, Франция

Едва ли някой ще се изненада, че joie de vie (от фр. радостта от живота) във Франция се сервира в чаша за вино. В района на Бордо се отглежда гроздето за едни от най-емблематичните вина в света, а правенето на вино тук е традиция от повече от 20 столетия.

Направете си пътешествие по Маршрута на виното в Бордо не само заради престижните вина, но и заради гледките от изисканите шата и възможностите за спирки из исторически забележителности.

Тоскана

Ако говорим за Италия и вино, най-вероятно става въпрос за Тоскана. Тук опитвайте всичко, защото тосканското вино освен прекрасен цвят, аромат и вкус, предлага и гледка като никъде другаде: лозя, лозя, лозя, докъдето ви видят очите.

Тоскана си заслужава поне седмица бавно обикаляне и отсядане от винарна във винарна. По-големите градове в района също не са за пропускане, тъй като са пълни с изкуство, типична архитектура и извисяващи се до небето вековни кули.

Научете повече за италианското вино и вижте защо във Венеция го пият на сянка.

Снимка: iStock by Getty Images

Аржентина

Аржентина е Меката на червеното вино от сорта малбек и един от най-големите производители на вино в световен мащаб. Съчетайте бутилка рубиненочервено вино с мелодия от акордеон и улично танго, а след това подправете престоя си в южноамериканската страна с бученето на величествените водопади Игуасу или с ледниците на Патагония.

Крит

Свързваме Гърция предимно с узо и по-рядко с вино, но южната ни съседка има какво да ви сипе за дегустация, особено ако се отправите към остров Крит.

Най-големият гръцки остров е бил дом на минойската цивилизация, подслонил е венецианците, които пък са оставили цветната си и орнаментирана архитектура, а кулинарно днес е микс от културите на всички народи, които са минали от тук през вековете. Самият факт, че сте в този културно-исторически миш-маш заслужава да си поръчате чаша вино. Много от винарните на острова са исторически и предлагат турове и дегустации по всяко време на годината.

Швейцария

Швейцария е изненада в този списък за тези, които не са страстни винени ентусиасти, но швейцарците имат чудесни условия за отглеждане на лозя и приготвят виното с прочутата си прецизност и внимание към всеки детайл.

В страната много държат на физическата активност, затова освен дегустации и ресторанти сред насажденията тук ще намерите екопътеки сред лозята, включително и приключенски и сензорни винени маршрути.

Снимка: iStock by Getty Images

Израел

В Израел се произвежда вино още от библейски времена, а днес в страната има над 300 винарни, повечето от които са малки или бутикови. Най-добрите места, където да се разходите сред лозята и да дегустирате вино местно производство, са извън градовете. Повечето са в северната, по-планинска част на страната (Юдея, Галилея), където условията са сходни с тези в долината Напа в Калифорния, но лозови насаждения има и край пустинята Негев.

Снимка: iStock by Getty Images

Мелник

Ако търсите винен маршрут в България, започнете от Мелнишко. В района на най-малкия град в България има десетки семейни винарни, накацали по хълмовете с лозя, където да опитате вино от международни, традиционни български и традиционни мелнишки сортове.

Винено пътуване около Мелник е отлична идея за началото на пролетта, когато слънцето не е изпепеляващо, всичко се раззеленява, а дните са приятно топли.

Снимка: iStock by Getty Images

Вижте актуални оферти за почивка в България!

>
08 април 2024 г.

Тагове

винен туризъм

кулинарен туризъм

любопитно

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти