Начало / Статии / Статии - България

Кордопуловата къща – история и винена наслада

Автор

/

Бленувате за великолепна природа, спокойствие и ароматно виноМелник е вашата дестинация. А Кордопуловата къща, разположена в североизточната част на града, е мястото, което задължително трябва да посетите.

Стръмна пътека ще ви отведе от градските улици до най-голямата, съхранена до днес, възрожденска къща на Балканите. По пътя ще имате възможността да се полюбувате на приказните пясъчни образувания, които обграждат целия град – Мелнишките пирамиди.

Още щом съзрете външната фасада на Кордопуловата къща, ще бъдете очаровани. Постройката съчетава по неповторим начин изящна външна и вътрешна архитектура, както и зеленината на лятна и на зимна градина.

Величествената къща е построена през 1754 г. и принадлежи на богатия мелнишки род Кордопулос (Кордопулов), чийто произход остава неясен и до днес – може би гръцки, а може би български. Манолис Кордопулос (или Манол Кордопулов), последният представител на фамилията, изучава технологията на винарството във Франция и по-късно въвежда механизма у нас.

Постройката разполага със собствена винарска изба, вкопана в приземието на къщата. Капацитетът й е от 250 до 300 т от течния еликсир. Съставена е от лабиринт с мразовити каменни тунели, които съхраняват множество дървени бъчви. Най-голямата сред тях побира 12,5 т. Специална вентилационна система се грижи за доброто им състояние.

Къщата се състои от четири етажа, като първите два са изградени от камък. Всички те са свързани посредством седем вътрешни стълбища. Сред просторните помещения са гостна, стая за танци, спални, кухня, огнище за кафе на пясък и дори сауна. В къщата са съхранени пъстроцветни черги, носии и керамични съдове.

Най-силно впечатление прави гостната, която е и най-просторната стая в сградата. Светлината в нея прониква през 24 прозореца, които са разположени в два реда. Долният ред е конструиран според българските възрожденски традиции, а горните прозорци представляват цветни витражи в смесица от венециански и ориенталски стил. Дървеният таван е богато орнаментиран. На него е изобразено и слънце с 12 лъча, които символизират месеците в годината. На северната стена се намира вграден гардероб в бароков стил. Върху него се преплитат изображения на местната широка мелнишка лоза.

От съдбоносно значение за къщата е тайникът, който отвеждал Яне Сандански към терасата (лятната градина) и съответно към свободата. В годините преди Първата световна война Манолис укрива в дома си българския революционер. Това се оказва и причината за смъртта на чорбаджията, обесен от османските турци.

Освен път за бягство на Яне Сндански терасата представлява и огромен слънчев часовник. От нея може да се съзрат и останките на църквата Света Варвара – личен храм на Кордопуловия род. След смъртта на Манолис къщата е наследена от жена на име Агнеса – вероятно негова сестра или прислужница. Неин съпруг е Георги Цинцара, поради което постройката е известна и като Цинцаровата къща.

Реставрирана в периода 1973-79 г., сградата е превърната в частен музей, в който всеки посетител има възможността да дегустира гъсто мелнишко вино и да усети аромата на отминалите времена.

>
24 юни 2014 г.

Тагове

архитектура

винен туризъм

идеи за уикенд

кулинарен туризъм

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти