Начало / Статии / Статии - България

Винарска изба Вила Мелник – винена любов от пръв поглед

Автор

/

Представете си как дегустирате вино, докато слънцето бавно залязва зад безкрайни хълмове с лозови масиви. Представете си как се разхождате сред лозята, а след това слизате в подземните тунели, за да чуете истории за виното, което отлежава там... Звучи ви като Тоскана?

Не, намирате се в най-винарския край на БългарияМелник, и винарска изба Вила Мелник. А дойдете ли веднъж тук, разбирате, че неочаквано ви е сполетяла любов от пръв поглед.

Какво ви очаква във Вила Мелник

Вила Мелник е семейна изба с повече от 200 години традиции. Тук произвеждат виното от собствени лозови насаждения в Мелнишкия край - известен в цял свят и присъстващ във всички световни енциклопедии на виното.

Освен че природата и климатът в региона на Мелник са едни от най-добрите за производство на вино в България, няма и никакви замърсители на околната среда. Тук се отглеждат най-добрите световни и български сортове грозде. Сортовете Широка Мелнишка лоза и Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), например, виреят само и единствено в долината на река Струма, а вината, произведени от тях, съхраняват и развиват българските винарски традиции.

Тунелите, изкопани на ръка

В хълма под избата се намират тунелите, изкопани на ръка, където отлежават бъчвите и бутилките по стара Мелнишка традиция. От векове се знае, че подземните тунели осигуряват естествено постоянна температура и влажност на въздуха - идеалните естествени условия за отлежаване и развитие на виното.

Зад метална врата и голям катинар отлежава и личната колекция на семейството. Ако клиент-колекционер желае, може да остави закупена бутилка вино да отлежава в идеалните условия там и да си я вземе, когато има специален случай - завършване, сватба на дъщеря, раждане на внуци, 100-годишнина...

Разходка по пътя на виното

Вила Мелник е разположена сред живописни лозя в местността Бели брег край село Хърсово. Тръгнете с винен специалист из модерната винарна на вълнуващо пътешествие по пътя на виното - от лозата до чашата.

Ще научите какво се случва на всеки етап от винопроизводството, ще чуете легенди от времето на траките, а накрая в уютната дегустационна зала ще опитате магията на хубавото вино. Каквито и да са вкусовите ви предпочитания, ще откриете своето вино в линиите Bergulé, AplauZ, Family Tradition. Освен това това е една от малкото изби в България, които произвеждат оранжево вино, за което ще научите повече на място.

Винени събития

От Вила Мелник целогодишно организират събития, отворени за винолюбители и пътешественици: празник по случай Трифон Зарезан и зарязването на лозята; празник с любовно-женитбен характер по случай Лазаровден и Цветница; посрещане на изгрева на палатки на хълма над лозето на Джулай морнинг; празник по случай Гроздобера. Във винарската изба се организират също тиймбилдинги и корпоративни събития.

Пътувате с колело или с каравана?

Чудесно! Планирайте спирка във Вила Мелник, защото имат паркинг за каравани. Цяло лято оттук минават групи с колела, с мотори, с каравани, и даже с парапланери - на път за Гърция или просто на разходка из Мелшникия край.

Какво да видите наоколо

В района около Вила Мелник има още десетина модерни винарни, които са отворени за посещение и могат да обогатят представите ви за качествените български вина. Вила Мелник е един от инициаторите за създаването на картата на Мелнишките винени маршрути, която позволява български и чужди туристи да преминат по пътя на виното и да опознаят целия регион: включително изби, културни, исторически и природни забележителности. Във фейсбук страницата на картата следете за интересни събития и новини от района.

Практическа информация

Работно време - от 9 до 17 ч. (понеделник – петък) и от 10 до 18 ч. (събота и неделя). Възможно е да се уговори и друго време за посещения. Тел. 0887 001 811, 0888 923 703 и 0888 230 305. Вила Мелник се намира на 7 км от Мелник, на 2 км от село Хърсово (следвайте табелите).

>
18 януари 2017 г.

Тагове

винен туризъм

идеи за уикенд

любопитно

романтични места

събития

Забележителности наоколо

Избрани оферти