Начало / Статии / Статии - България

5 места за туризъм, където е лесно да спазвате дистанция

Автор

/

Пътуването е по-скоро мираж, отколкото причина за планове в момента, но все пак има места, на които все още можете да отидете, да спазвате дистанция и да се чувствате добре дори и в тези времена.

Имаме на разположение 111 000 квадратни километра, на които да се разпръснем и да потърсим спасение от четирите стени на домовете си. Ето няколко идеи откъде да започнете.

Екопътеки

Екопътеките са идеални за семейни разходки през уикенда. Обикновено по тях има куп интересни неща за децата (мостчета, рекички, водопади), както и места за пикник, където да хапнете сандвичи или скара след хубавата разходка. Колкото и популярна да е някоя екопътека, винаги има достатъчно място, за да се движите на разстояние от останалите посетители. Ако имате нужда от идеи, тук ще откриете 12 екопътеки в България, които да изминете.

Върхове, поляни, заслони

В планината има място за всички. Изминете отново любимия си маршрут в Пирин или открийте нов любим във Витоша. В студените есенни дни, когато по високите части може да има мъгла, слана и ниски облаци, винаги тръгвайте добре подготвени - със заредени батерии на телефона, с карта и достатъчно храна и вода.

Рекички и язовири

Бреговете на реките и язовирите също са достатъчно просторни, за да поберат всички търсачи на чист въздух. Често не се сещаме за тях, когато температурите паднат под 10 градуса, но ако се подготвите добре, можете да си изкарате чудесно. Вземете достатъчно топли дрехи, запалете си огън (ако е разрешено), сгответе си (тук вижте 7 лесни къмпинг рецепти, готови за под 10 минути) и се насладете на тишината, на мистичните мъгли над водата и на магията на есента. Ако имате нужда от вдъхновение, прочетете книгите на финландската детска писателка Туве Янсон - заради финландския климат героите често са под дъжда или снега, но са почти винаги навън и им е хубаво. Тук можете да прочетете как да организирате зимен пикник в снега.

На две гуми

За мнозина сезонът на велотуризма приключи, но с чифт терморъкавици и лек обяд в раницата все още можете да си направите каране през уикенда. Всеки, който кара колело редовно, знае, че само десетина минути въртене на педалите са нужни, за да се сгреете и да забравите кой сезон е. Изберете дестинацията си според вкуса си - планинско каране или лежерно по междуселски пътища.

Преходи със снегоходки

Първият сериозен сняг за годината едва ли ще закъснее много, особено във високите части на планините. А падне ли той, е време да извадите снегоходките и с тях да стигнете до места, където туристически крак не е стъпвал от дни или дори седмици. Снегоходките дават голяма свобода да излизате от утъпканите пътеки. Те ви отвеждат там, където единствените стъпки в снега са на сърни и лисици.

3 съвета за безопасност

1. Пътувайте само със семейството си.

2. Вместо да обядвате в заведения, носете си храна за пикник. Не забравяйте да напълните термоса с горещ чай, за да се стоплите в края на разходката.

3. По възможност пътувайте със собствената си кола вместо с градски транспорт, за да избегнете контакти с други хора.

Ако все още не сте се отказали от пътуването в чужбина за Нова година - вижте тук всичко, което трябва да знаете.

>
30 ноември 2020 г.

Тагове

екопътеки

новини

семеен туризъм

любопитно

трекинг

идеи за уикенда

зимен туризъм

планински туризъм

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти