Начало / Статии / Статии - Италия

Три прочути италиански вина, които да опиташ (на сянка)

Автор

/

Вижте кои са някои от най-емблематичните вина на Италия и защо опитването им трябва да се случи на сянка...

Със своите 20 винени области и 361 местни сортове грозде Ботушът е, така да се каже, пълен догоре с вино и възможностите за дегустация са на всяка крачка.

Ето какво вино да опиташ, ако си в някой от големите италиански градове или околностите им:

Ако си в Рим

Районът около Вечния град се казва Лацио и въпреки че не е сред най-типичните винени области, предлага много и добри възможности - от международни сортове като семийон и каберне совиньон, до вина от местни сортове грозде като чезанезе (Cesanese) и алеатико (Aleatico).

Ако си във Венеция

Престъпление е да посетиш града на каналите и да не опиташ чаша от местната... "сянка" (ombra от итал.: сянка, венецианска дума за вино - идва от миналото, когато според легендата, на площад Сан Марко имало продавач на вино до камбанарията, който местел сергията си през деня, за да бъде все на сянка, и скоро изразът "хайде да отидем на сянка" станал равнозначен на "хайде да изпием по чаша вино"). Регионът около Венеция (Венето) е роден дом на емблематичните вина Просеко (бяло пенливо вино, направено от едноименния сорт грозде) и Амароне (червено тихо вино, купаж от сортовете корвина, рондинела и молинара).

Ако си във Флоренция, значи си в Тоскана

Един от "най-винените" региони на Италия. Тук опитвай каквото ти се отдаде като възможност. Защото тук виното освен прекрасен цвят, аромат и вкус, предлага и гледка като никъде другаде: лозя, лозя, лозя, докъдето ти видят очите. Вина, които да не пропуснеш: Кианти Класико и Брунело ди Монталчино.

Предизвикателство: открий любимата си сянка по време следващото си пътуване и изпий чаша местно вино там.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Италия!

Виж още:

Екскурзия в Тоскана

Почивка в Сицилия

>
16 октомври 2023 г.

Тагове

винен туризъм

идеи за уикенд

кулинарни изкушения

романтични градове

ски дестинации

сватбено пътешествие

Забележителности наоколо

Избрани оферти