Начало / Статии / Статии - България

Синаница в Пирин - разцепеният връх

Автор

/

Наричат Синаница и Разцепения връх заради формата му. Няма как да го сбъркате, особено ако го гледате под точния ъгъл.

Синаница се пада малко встрани от основните маршрути в Пирин, заради което посетителите му имат възможност да му се насладят, без тълпите, които се струпват лятно време на Вихрен или Кончето например.

Снимка: iStock by Getty Images

Синаница е висок 2516 м, а от върха се разкриват такива панорами, каквито ще помните дълги години. Оттук имате възможност да погледнете отдалеч към Вихрен (най-високия връх в Пирин) и да видите извития “гръб” на Кончето. Сведете ли поглед надолу, ще видите в краката си езерото Синаница и хижа “Синаница” на брега му.

Снимка: iStock by Getty Images

Синанишкото езеро е едно от най-красивите в Пирин. Формата му е заоблена, а водата му е кристално чиста и в най-различни нюанси на синьото.

Ако уцелите ден без вятър, в спокойните води на езерото се отразяват белите скали на връх Синаница. На брега на езерото се намира хижа “Синаница”, където можете да нощувате или да спрете за почивка. Ако планирате да минете по този маршрут през лятото, трябва да си запазите място отрано.

Как да стигнете до връх Синаница

Снимка: iStock by Getty Images

Най-популярният маршрут до връх Синаница е от хижа Вихрен. До хижата се стига по асфалтов път от Банско, като можете да се качите и пеша. Следвайте синята маркировка и табелите, които в тази част на Пирин са в изобилие. Маркировката ше ви отведе до хижа “Синаница”, а оттам ви очаква още около час изкачване до самия връх.

Вижте актуални оферти за почивка или екскурзия в България!

>
18 юли 2023 г.

Тагове

върхове

екстремен туризъм

любопитно

планини

Забележителности наоколо

Избрани оферти