Начало / Статии / Статии - България

Как да пътуваш сам - наръчник за начинаещи

Автор

/

Предизвикателството: Поне веднъж годишно организирай пътуване, на което да отидеш сам(а).

Пътуването соло е чудесен начин да се върнеш към себе си, да погледнеш вътре в себе си и най-вече да провериш как се чувстваш в собствената си компания. Скучно ли ти е? Наслаждаваш ли се на свободата сам да решаваш кога и къде какво да правиш или все търсиш други хора, с които да си говориш?

Ако отдавна се каниш да попътуваш сам, ето няколко идеи и съвети, които да направят преживяването наистина запомнящо се.

Ако имаш нужда да го направиш

Чувстваш ли се прегрял напоследък? Имаш ли куп сложни взаимоотношения, с които просто не знаеш какво да правиш? Търсиш ли безуспешно вдъхновението си? Всичко това може да са знаци, че имаш нужда от едно хубаво, напоително пътуване без други хора, за да се отпуснеш и да оставиш съзнанието си да поблуждае. В блуждаенето се раждат най-добрите идеи. Лично изопробвано.

Ако се чудиш как да започнеш

Дълго време се чудех преди да отида на първото си соло пътуване и, да си призная честно, бях принудена до известна степен, тъй като приятелката, с която щях да ходя в Люксембург, се отказа, а аз имах самолетен билет и ме сърбяха подметките. Бях притеснена в началото. Това продължи до кацането на самолета. След това пътешествието така те поглъща, че няма да имаш много време да се чудиш откъде да започнеш.

Често имаме нужда от външен стимул, за да стъпим извън зоната си на комфорт - може да се хванеш на бас (ако изгубиш, купуваш най-евтиния билет за Европа и заминаваш за три дни) или да накараш някой да те предизвика.

Ако не знаеш къде да отидеш

За едни „да пътуваш сам“ означава да отидеш в ашрам и да мълчиш един месец. За други – да се качиш на влака и да се запознаеш с всички в купето. За трети – да събереш 10 кг багаж в раница и да забегнеш към Азия за 3-4 месеца. Така и така ще си сам и ще се налага да се съобразяваш само със себе си, угоди си максимално и го направи точно както си си го мечтал. Започни с кратки отскачания и близки дестинации и когато ти хареса... светът е твой!

Ето и няколко конкретни идеи за соло пътувания:

- отиди на еднодневен поход в планината

- измини екопътека

- вземи влака до съседен град или село

- отиди на място, което отдавна се каниш да посетиш, но все не намираш с кого

- отиди за 2-3 дни в чужбина

- включи се в доброволческа акция в друг град

- замини за месец в чужбина само с раница на гръб

- отиди в град, където имаш познат на познат на познат

- запиши се на йога ритрийт

- прекарай няколко дни в изолирана планинска хижа

- отиди в селска къща за гости за уикенда

Ако се притесняваш, че ще ти е скучно

Да се притесняваш, че ще ти е скучно е все едно да кажеш, че няма да ти е интересно в собствената ти компания. Ако все пак не можеш да се отървеш от натрапчивата мисъл за скука, зареди се с книги, подкасти, пособия за рисуване и ръчен труд и други спасители (които най-вероятно изобщо няма да извадиш от багажа).

Ако се тревожиш за безопасността

Този въпрос стои предимно за пътуващите соло жени. Избери държава или град, където няма да се чувстваш застрашен(а) и избирай оживени места. Ако някой ти досажда, винаги е вариант да кажеш, че си на почивка с приятели, с които ще се срещнеш по-късно.

Ако все пак искаш да срещаш хора

Не е задължително да обявиш обет за мълчание – пътуването сам може да е много социално преживяване. Когато не си с приятели, си много по-отворен за нови запознанства (в хотела, в музея или в някое крайпътно кафене). Запознавай се с хората, задавай въпроси, бъди любопитен.

***

„Пътувай сам“ е едно от 12-те предизвикателства за пътешественици. Още забавни предизвикателства за пътуващи хора ще откриеш в книгата „203 предизвикателства за пътешественици“.

>
25 май 2021 г.

Тагове

предизвикателства

203 предизвикателства

Забележителности наоколо

Избрани оферти