Начало / Статии / Статии - България

Белащенски манастир Св. Георги Победоносец край Пловдив

Автор

/

На 29 юли 1014 г. до с. Ключ в планината Беласица се сблъскали българската и ромейската войска. Българският цар Самуил (997-1014) сериозно се готвил за това сражение, но един ромейски отряд минал в гръб на българите и обърнал хода на битката. Император Всилий II пленил повече от 15 000 българи. По негова заповед те били ослепени и върнати обратно в българската столица. Самуил не успял да преживее гледката и умрял. А предводителят на военния отряд, излязъл в гръб на българската войска, след окончателното падане на България под византийска власт, бил назначен за управител на Филипополската област. Името му било Никифор Скифа. Именно той съградил Белащинския манастир през 1020 г. и го посветил на светеца войн „Св.Георги Победоносец”. На юг от днешното с. Белащица има останки от двореца му. До тях е останал хилядолетен чинар, чийто ствол е с обиколка 13,7 м.

 
 
При нахлуването на турците в Пловдивска област през 1364 г., манастирът бил разрушен. Възобновили го през 18 в.Вероятно е бил обновяван и в началото на 19 в., защото на манастирската чешма има надпис 1831 г., а на църквата – от 1838 г. Храмът е свързан и с втория кръстоносен поход (12 в.). Участникът в него, рицарят Одон дьо Дьой, пише, че в олтара на църквата на манастира „Св. Георги” през 1147 г. бил погребан пратеникът на Луи VII, епископ Алвизиус, починал по тези места. Над гроба му започнали да стават чудеса и дори френският крал идвал на поклонение на святото място.
 
Любопитно: Според „История” на византийския историк Йоан Скилица, Никифор Скифа бил византиец, стратег (т.е. военачалник) на Филипопол (днес Пловдив) и действително бил най-важната фигура за победата на Всилий II над българите при Беласица през 1014 г. ПО-късно Никифор Скифа вдигнал бунт срещу Василий II, но бил заловен, ослепен и заточен. След години бил помилван и се замонашил.Предполага се, че е прекарал последните години от живота си в основания от него манастир „Св. Георги Победоносец”.
 
Полезна информация: 6 май - храмов празник на Белащински манастир „Св. Георги Победоносец”
Местоположение: 12 км от Пловдив, до село Белащица.
 
>
26 март 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

манастири

Забележителности наоколо

Избрани оферти