Начало / Статии / Статии - България

Древният град Филипополис

Автор

/

Съвременният град Пловдив се издига на място, заселено още през IV хил.пре.Хр. През ранножелязната епоха тук се намирало едно от големите селища на одрисите - Пулпудева. През 342 г.пр.Хр. Филип II Македонски превзел селището и основал град, който нарекъл на свое име Филипополис.

През 46 г. градът на Филип бил завладян от римляните, които го нарекли Тримонциум (Трихълмие), заради разположението му върху трите хълма - Небеттепе, Джамбазтепе и Таксимтепе. Римляните укрепили и благоустроили Филипополис, превърнали го в едно от икономическите и културни средища на Древна Тракия. В средата на III в. готите превзели града и го изпепелили до основи, но през IV в. той бил изцяло възстановен.

За първи път Филипополис бил временно присъединен към територята на българската държава от хан Крум, а по време на Първото и Второто българско царство неколкократно минавал във владение на византийците. Днешното име на Пловдив идва от средновековното название Пълдин - вероятно славинизираната форма на тракийското Пулпудева.

В съвременния Пловдив са разкрити части от крепостните стени, големи площи застроени квартали (инсули), двата акведукта, които доставяли вода от Родопите, проучени са останки от форума (главния площад), от жилищни и обществени сгради, термите, театърът и стадионът, три раннохристиянски базилики. Открити са и руините на една от най-ранните синагоги (еврейски храмове) в Тракия, строена през III в. Запазени са мозайки от молитвената зала с изображения на еврейските символи - седмосвещник и лубарб, и с имената на дарителите, построили храма. Археологическите проучвания доказват, че Филипополис бил едни от най-големите и най-красивите градове в Древна Тракия.

Любопитно: Още по време на турското робство западноевропейски пътешественици забелязали паметниците на Филипополис. Проучванията започват веднага след Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г. Останки от някои древни сгради били преустроени в ориенталски постройки, други се откривали в изкопи за нови строежи. Тогава е основан и музеят в Пловдив. Днес на различни места в съвременния град могат да се видят руини от антични и средновековни сгради.

Къде: Пловдив, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
22 януари 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти