Начало / Статии / Статии - България

Боровец - зимният курорт, който първо беше летен

Автор

/

От място за кралски лов и летен отдих на хладно до днешния топ ски курорт - Боровец е преживял много през последното столетие.

Когато княз Фердинанд построява тук лятната си резиденция и няколко ловни хижи, модата да се ходи на море все още не е съществувала. Лятно време заможните хора ходели на планина, където търсели прохлада и смяна на градския пейзаж (който по онова време дори не можел да се нарече натоварен или дори “градски” в истинския смисъл на думата). Годината, когато се появила резиденцията, била 1896-а, а през 1899-а Боровец е официално регистриран като "летен курорт".

Постепенно примерът на княза е последван от други заможни българи и една по една в Боровец започват да изникват още вили. Тогава мястото се казвало Чамкория - така е известно до средата на миналия век, когато турското име (което означава “Борова гора”) е заменено с българския му превод.

Постепенно ски спортът започва да набира инерция. В началото на 20-и век ските са били от дърво и са се изработвали на ръка, но с усъвършенстването на екипировката и с появата на понятия като “отпуска” и “спорт” постепенно Боровец сменя профила си и става магнит за любителите на зимните спортове.

Още през 1930 г. са проведени първите състезания по ски спускания на Боровец, а от 1974 г. курортът официално е част от календара на Международната федерация по ски.

За качеството на пистите и съоръженията говори броят на проведените до момента световни и европейски ски купи в Боровец - 14.

Лифтовете на Боровец са пет, а пистите са близо 60 км и са сред най-добрите в България. Най-високата точка за ски е на повече от 2500 м надморска височина, а най-дългата писта е 12 км. Има възможности и за нощно каране, както и съоръжения за биатлон, шанца за ски скокове и 35 км писти за ски бягане.

Голям плюс на Боровец е, че се намира само на 70 км от София, което го е прави любимо място за спорт през зимните уикенди за жителите на столицата.

И ако зимно време пистите на Боровец са пълни със ски и сноуборд ентусиасти, лятото е времето на любителите на екстремното каране на колело. В байк парка на Боровец има над 20 км маркирани трасета за планинско колоездене с различна трудност, а даунхил трасето е истинската гордост на парка и магнит за тези, които обичат адреналиновите спускания.

Вижте актуални оферти за ски почивки!

>
28 февруари 2023 г.

Тагове

зимен туризъм

семеен туризъм

идеи за уикенд

екстремен туризъм

каране на ски

Забележителности наоколо

Избрани оферти