Начало / Статии / Статии - България

Костенец – уикенд маршрут на 1 час от София и Пловдив

Автор

/

За онези случаи, когато имате само един свободен ден или сте в настроение за кратка разходка, Костенец е чудесна отправна точка с куп неща, които можете да правите в района. Намира се само на час път от София и от Пловдив, в центъра на Рило-Родопския масив и Средна гора, под връх Еледжик.

Любопитно е, че три населени места в района носят името Костенец, но обозначават различни точки – град Костенец е административният център, в съседство се намира село Костенец, а ниско по северния склон на Рила ще намерите вилите на стария минерален курорт Костенец (той така се и казва днес – Вили Костенец). Тъкмо там се намират така наречените писателски къщи, които много приличат на подобни, строени в началото на миналия век в Боровец. Там са отсядали да почиват Иван Вазов и литераторите от Кръга “Мисъл”.

Крепост Траянови врата

Най-голямата забележителност в района е наскоро реновираната крепост Траянови врата (известна и с името Стенос). През 986 г. тук Самуил разбива войските на Василий II, а самата крепост е известна на историците от III век и си струва да обърнете внимание на уникалната ? за Балканския полуостров конструкция. Крепостта е много удобна за достигане от магистрала “Тракия” - излизате през отбивката за Костенец и след 15-ина минути сте там.

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Ножове от село Костенец

Село Костенец от векове е известно със своите занаяти – железарство, клинчарство и подковачество са били сравнително традиционни, но има един, който тук се отличава: ножарството. В Костенец се изработват над 40 вида ножове, като най-характерните са тези с дръжка от еленов рог. Ножарските работилници могат да бъдат посетени и днес.

В близкото курортно градче Момин проход читалището е подслонило занаятчийска работилница, където местните баби плетат чорапи, показват как се тъче на стан и приготвят пред очите им баници и погачи по стари рецепти.

Костенският водопад

Костенският водопад (намиращ се във Вили Костенец) винаги е бил най-голямата забележителност в района – още от времето на Вазов, който го е описвал в творбите си. Забележителност за всеки сезон, той променя облика си през цялата година и дори само в рамките на едно денонощие – през пролетта се лее буйно, през зимата замръзва в гледка, спираща дъха; а през нощта е красиво осветен.

Горна църква

Ако имаш още сили и откривателски дух в запас, на два километра от водопада се намира местността Горна църква. На това място за открити очертанията на стара християнска базилика от V век. Нея са използвали българите като крепост срещу османското нашествие. Легендата разказва, че е била необходима хитрост от страна на османската войска, за да успее да я превземе. През 1997 г. на същото място е построен параклисът “Успение Богородично” с костница на загиналите при атаката българи.

Храм “Свети Архангел Михаил” в самото село пък е известен със стенописите, книгите и документите си на над 100 години, които все още се пазят там.

Вижте актуални оферти за почивка или екскурзия в България!

>
09 ноември 2023 г.

Тагове

България

идеи за уикенд

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти