Начало / Статии / Статии - България

Вапски езера - лека и приятна разходка в Рила

Автор

/

Вапско езеро

Понякога изневерявам на Пирин. С Рила. Но за кратко и без да влагам лоши чувства. Тези леки забежки са ободряващи и всъщност ми помагат да разбирам по-ясно защо рилската магия е толкова отличителна. Дали са горите? Дали са мащабите? Дали е благия релеф?

Планинските езера очароват през всеки сезон и септември е тъкмо идеалното време да скокнете до Вапските езера. Маршрутът е лек - става за баби, внуци, кучета, котки, кифли, батки, шматки и всеки с един свободен следобед. Ето как става цялата работа, качвате се на колата и отивате до Семково. Семково е вилно селище/курорт на около 17 км над Белица. Пътят е асфалтиран, но сами се сещате, че като всички планински пътища е занемарен. Малко преди самия курорт ще видите отбивката, която ще ви заведе до парка за танцуващи мечки. Ако ви се танцува с мечки, отидете - ако не можете да танцувате, мечоците ще ви научат.

Хижа „Семково“ е на километър или два след края на асфалта и е разположена до малко езерце. До нея се стига спокойно с висока кола или джип. Ходенето от вилното селище до хижата не вярвам да е повече от 30 минути. От самата хижа се тръгва по черен път и след около 10-15 минутки имате опция да тръгнете през горска пътека, добре маркирана с табелки. Дори да пропуснете отбивката, не е страшно, защото по-нагоре по пътя също има пътечки, които се включват в пътеката за Вапските езера.

Гората, както се сещате, е пълна с всякакви благинки – боровинки, малини, гъби, билки, мечки... До езерата предимно ще се движите в горския пояс, а теренът е със съвсем лек наклон, тоест за около 2 часа и половина може и да стигнете. Всичко зависи от това дали в гората ще срещнете малини или мечки – едното ще ви позабави, а другото тъкмо обратното.

Малко по малко ще се покаже и слънцето, но само когато гъстите клони над главите ви започнат да се разплитат. И табелките също стават по-нарядко, но пътеката трудно ще я изгубите. Ще забележите, че новите и спретнати табелки изчезват и на тяхно място се появяват старите метални табели. По някои от тях все още може да се разчете хижа Рибни езера. Вапските езера са на около 30-40 минути след края на гората и първо ще видите Долна Вапа, малко и мочурливо езерце.

Долна Вапа

След още пет минути вече ще сте на баш Вапското езеро. Има огнище, има и табелка, която гласи, че това е място за палене на огън. С други думи, горските знаят къде са най-вкусните кюфтенца и пържолки.

Ако не ви е стигнало ходенето или пък не ви се чака докато другарчетата пекат мръвките, може да отскочите до близките върхове Вапа, Реджепица или Канарата.

Настанявато в Семково е разнообразно и включва хотели, бунгала и, разбира се, хижата. Ако пък не ви се стои там, на по-малко от 20 км от Белица са Банско, Баня, Горно и Долно Драглище и Добърско. Направо си е задължително да ги разгледате всичките и да опитате от местната кухня. Чувал съм, че ястията в гърне били на почит в района.

Карта на маршрута: http://out.ac/cLOWp

Вижте актуални оферти за почивка в България!

>
25 август 2021 г.

Тагове

езера

идеи за уикенд

планини

Рила

семеен туризъм

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти