Начало / Статии / Статии - България

Българското селище при Дуранкулак

Автор

/

В езерото при село Дуранкулак, Добричко, има остров, издигащ се на 9 м. над водата, където археолозите разкриха следи от живот от неолита и енеолита, от бронзовата, ранножелязната и античната епоха.

Последни тук живели българите - поданници на Първото българско царство. Първоначално те опасали острова с дървена стена, която по-късно заменили с каменна. Равната част на острова била изцвло застроена с правоъгълни жилища. Те били полувкопани в земята, изградени от ломени камъни и разположени на групи, в които вероятно живеели българи от един и същи род. Заради ограничената площ на острова жилищата били малки , а между тях имало място колкото да се разминат двама души.

Една улица пресичала селището надлъж - от най-ниското място до върха. Върху най-високото място на острова са открити следи от кръгло жилище , подобно на юрта, но със стени от камък. Проучвателите смятат, че това е обиталището на шамана, което било и обреден дом. Останките от още десетина подобни "юртообразни" сгради свидетелстват, че българите, век след като уседнали край Долния Дунав, все още не са забравили живота в степите. След приемането на християнството обредният дом на шамана бил отчасти разрушен и преустроен в параклис. Около него възникнал некропол, в който погребвали по-видни покойници, а некрополът за обикновените хора бил на отсрещния бряг.


 

Любопитно: Българите заселили острова през първата половина на IX в. или в началото на XI в. Изоставили го не при погром - нещо обичайно по онова време, а мирно, като взели със себе си всичко по-ценно. Не може да се установи причината за това - дали нашествието на русите на княз Светослав, или на визнатийците на императорите Йоан Цимисхий и Василий Българоубиец, или пък на печенегите, които по това време опустошавалли равнината и дори се заселили за няколко деситилетия там. Находките от разкопките са малко - две бронзови визнатийски монети на император Лъв V, наследник на убития от хан Крум Никофор I Геник, части от земеделски сечива, стрели, костени предмети и други.

Къде: с.Дуранкулак, на 57 км от Добрич

Кога: целогодишно

Виж оферти за летни екскурзии и почивки в България!

>
11 август 2020 г.

Тагове

антични градове

археологически резервати

идеи за уикенд

културен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти