Начало / Статии / Статии - България

Село Българево: гагаузи, кесме чорба и леене на свещи

Автор

/

Малко неща се знаят за гагаузите в България, но колкото повече научава човек, толкова повече му се иска да стане поне за малко част от техния живот. Да се научи да готви кесме чорба или гъста мидена чорба. Да лее свещи (виж по-долу защо гагаузите са такива майстори в леенето на свещи) или просто да се срещне с весели баби, които да му попеят, докато се е настанил удобно край пукащата камина.

Но да започнем с гагаузите:

3 неща, които не знаем за гагаузите в България:

* И до днес няма единно мнение за произхода на гагаузите, като за него съществуват над 20 версии. Според най-разпространената гагаузите са наследници на прабългарите, които говорят турски език, но са православни християни.

* Самите гагаузи наричат себе си “ески булгар” или “стари българи”

* Гагаузи населяват всички области на страната, но най-много те са на територията на крайморска Добруджа, а най-голямото и старо тяхно село е именно Българево.

3 ястия от гагаузката кухня, които ще харесате:

* Гьозлеме - подобна на питка или мекица закуска, но е затворена, пълнена със сирене и се приготвя в тиган.

* Кесме чорба - ароматна чорба с различни подправки и/или месо и вкусни резънчета от тесто, забъркано от брашно и яйца и запържено в тиган.

* Шивърши - гъста мидена чорба със специално приготвени “трици” от брашно и яйце и букет от ароматни подправки.

Защо всеки жител на Българево може да прави сам свещи?

Жителите на Българево са ревностни християни и спазват стриктно православните канони. Традицията да си правят свещи в домашни условия се корени далеч в миналото, когато църковни свещи не са се намирали толкова лесно. Умението се предава от поколение на поколение и е било широко разпространено до края на 50-те години на миналия век. Дотогава кажи-речи всяко домакинство е знаело как да си направи свещ, а в някои от къщите дори е имало работилници с възможност за “серийно производство”. Още веднъж свещоливните умения на българевци влизат в употреба през годините на социализма, когато отношението към църквата и религията е било по-специфично, а спирането на тока - редовно явление.

Виж актуалните оферти за пътуване в България!

>
16 май 2023 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

събития

традиции

Черноморие

Северно Черноморие

Забележителности наоколо

Избрани оферти