Начало / Статии / Статии - България

Крапец - плаж на края на България

Автор

/

При ходещите на море в България има разделение - тези, които ходят на пясъчния юг с топла вода и дискотеки на кило, и тези, които ходят на по-скалистия и див север, където водата е по-хладна, но има повече природа отколкото бетон. Макар много от плажовете по Северното Черноморие да са каменисти и скалисти, тази част на крайбрежието има и свои пясъчни оазиси, какъвто е Крапец.

Разположен на север, на север, почти до румънската граница, Крапец е рехаво населен дори и през август (в сравнение с други места по Черно море по това време като созополските и несебърски плажове). Румънските туристи съставляват съществена част от плажуващите тук, тъй като за много от тях Крапец е на един хвърлей разстояние, а не на 7 часа път, както е от София например.

Плажната ивица при Крапец е дълга, широка, пясъчна и има място за всички (простира се на около 6-7 км от Крапец до Дуранкулак). Има къмпинг “Крапец”, където можете да паркирате караваната, да разпънете палатката или да отседнете в бунгало. Предимствата са топла и студена вода, ток, магазин и бар на една ръка разстояние. Къмпингът не е разположен на самия плаж и има 2-3 минути ходене до пясъка.

На самия плаж има бар с чадъри, а по на север от него е и свободната част на плажа, където от години на сянка в горичката се разполагат почитателите на дивото къмпингуване. За всеки случай напомняме: пазете горичката и плажа и си вземете боклука.

В самото село има къщи за гости, вили и хотелски комплекс, където можете да отседнете. Много от местните дават стаи от домовете си под наем. Има също магазини, плодове и зеленчуци, има и къде да хапнете чудната местна рибена чорба. Местните се занимават с производство на зеленчуци и риболов, отглеждат животни. Крапец никак не прилича на курортите от юга и спокойно можем да го наречем заспало селце.

Около Крапец има какво да се види, в случай че не ви се стои само на плажа. Прочутото със скалите си Тюленово е на 30 км на юг, а езерото Дуранкулак с древното селище, открито на острова в него, са на 15 км на север. На 15 км южно е Шабла с нейния емблематичен червено-бял фар, Шабленското езеро и намиращата се край него Шабленска тузла с лечебна кал.

Полезна информация: До Крапец са 530 км от София, 470 км от Пловдив, а от Варна са 100 км. Ако не сте от почитателите на хладката морска вода, не идвайте преди началото на август. Юни, юли и септември пък са подходящи, ако търсите спокойствие.

Виж актуални оферти за лятна почивка в България!

*

Виж още:

Почивка в Созопол

Почивка в Слънчев бряг

Почивка в Несебър

>
22 август 2023 г.

Тагове

летен туризъм

море

плажове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти