Начало / Статии / Статии - България

Яйлата - непозната дива прелест

Автор

/

Местността Яйлата е уникален кът от Черноморското ни крайбрежие, все още непознат за много българи. Намира се на североизток от Птичия залив, между нос Шабла и величествения нос Калиакра.

Яйлата е голямо терасовидно свлачище с дължина около 2 км. Трите ясно обособени и разични по големина свлачищни стъпала представляват огромни разседни скални блокове, плъзнали се към морето по повърхността на наклонен пласт глини. Горните им заравнени части са хлътнали към сушата, a към морето са разделени помежду си от стръмни, почти отвесни склонови откоси. С най-голяма дължина (около 1300 м.) и ширина (около 200 м.) е най-ниското, основно стъпало. В отвесните му варовикови скали прибоят е моделирал множество водни пещери (Тюленовата, Синята, Гълъбовата и др.), чиито основи лежат на около 8 м. под морското равнище.

Яйлата е недостъпна от всички страни, с изключение на няколкo труднопроходими пътечки между скалите, и е запазила своята дива прелест. От ранна пролет до късна есен терасните площадки са обрасли с гъста тревна растителност. Ненагледна е Яйлата, когато цъфтят дивите ириси и божури, макове, метличини, маргарити и др. Населението в този край нарича пасищата "яйла", откъдето идва и името на местността.

Тя е местообитание на много животни - ллисици, зайци, таралежи, костенурки, гущери, змии. За морските птици Яйлата е истински рай. Пещерите сеобитават от пещерни гълъби, прилепи и различни безгръбначни животни, а в морските води все още има едри риби - калкани, лефери, кефали, морски котки и др. По скалите на Яйлата на различна височина има около 40 пещери, множество скални козирки и ниши. Брегът е осеян с многобройни скални блокове и клифове.

Любопитно: Естествената защитеност на Яйлата привличала хората от дълбока древност. При археологически разкопки в пещерите са открити ценни находки и материали от различни исторически епохи. Особено интересни са скалните гробници. Най-ранните са отпреди 8000 години. За опазването на Яйлата като изключитлно богат археологически паметник през 1989 г. тя е обявена за археологически резерват.

Къде: на 18 км. от гр.Каварна

Най-добро време: април - октомври

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
22 юни 2012 г.

Тагове

археологически резервати

море

пещери

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти