Начало / Статии / Статии - България

Калиакра - красивият нос

Автор

/

Нос Калиакра представлява тесен скалист полуостров, изтеглен на юг, на около 2км навътре в морето.


Най-недостъпен е отвесният източен бряг, подложен на разрушителната сила на мощния морски прибой, породена от силните североизточни ветрове. Въпреки твърдостта на скалите, бавно, но постоянно морето подкопава основите на брега, като образува подмоли, абразионни ниши и пещери. Когато загубят опората си (особено при земетресения, големи скални блокове се срутват в морето, така брегът отстъпва към сушата и става по-стръмен и неприветлив. Дяволското течение, идващо от север, отнася по-финия материал и го отлага в тихите заливчета на южното българско крайбрежие.

Западният бряг на Калиакра е стръмен, с много пещерни отвори. Той е влажен, защитен от студените североизточни ветрове, затова е обрасъл с малки горички от диви смокини - тук е тяхната най-северна граница у нас. Повърхността на полуострова е равна  (тя е част от Добружанското плато), камениста и силно окарстена.

През 1980г., към обявения още в 1941г. резерват, е присъединена морска  ивица, широка 500м., която е единствената засега защитена акватория по българския бряг. Резерватът е единственият, в който са запазени реликтни степни видове (малка перуника, теснолист божур, хибриден мак и др.) и някои ендемити като калиакренското плюскавиче. На нос Калиакра гнездят редки и ценни птици - черен ангъч, розов скорец, бухал и др.

Тук е единственото гнездилище на средния корморан, а доскоро подмолите в подножието на носа бяха убежище на тюлена монах, обитател единствено на черноморските брегове. Нос Калиакра завършва с отвесен склон, висок 70м. Изграден е от варовици и конгломерати, обагрени с пурпурночервен цвят поради наситените с железни окиси скали.

Любопитно: Първото име на носа е Тезирис, което идва от древните му обитатели - тракийското племе тезири. През средните векове получава името Калиакра, което означава хубав, красив нос.
Заради непристъпните скалли още в дълбока древност тук се изгражда силна крепост. Разцветът на крепостта е свързан с името на болярина Добротица, който преместил тук столицата на Добруджанското княжество. Най-ужасни за Калиакра са дните, когато османските орди я превземат. Оттогава е и чудната легенда за 40-те красиви девойки-добруджанки, предпочели смъртта в морската бездна пред робството.

Къде: на 12км от гр.Каварна

Най-добро време: април - октомври

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"


 

>
25 юни 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

крепости

културен туризъм

летен туризъм

нос Калиакра

Забележителности наоколо

Избрани оферти