Начало / Статии / Статии - България

Тюленово - плаж, скали и изгреви

Автор

/

Снимки: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Северното Черноморие е по-нащърбено от юга и пясъчните плажове са по-малко. Затова пък надвисналите над морето скали и загадъчните им силуети по изгрев, казват, били любов за цял живот.

От деня, в който за първи път видите бялата пяна при разбиващите се в скалите вълни, Тюленово ще се закотви в сърцето ви и все ще се чудите как да подредите маршрутите за летните почивки така, че да минавате някъде наблизо.

Откъде идва името на Тюленово и имало ли е там тюлени

От много години край Тюленово няма тюлени. Преди да получи това име, селото се е казвало Калъч кьой. Прекръстено е, когато няколко тюлена (за които местните легенди разказват, че са избягали от двореца в Балчик, където били отглеждани в началото на миналия век от румънската кралица Мария) се заселили с пещерите по бреговете на Тюленово.

Скалите на Тюленово - за гмуркане и катерене

Височината на морския бряг при Тюленово достига до 30 м, като всяко камъче и канара си има свое име - Дупката, Мартина, Киприята, Ашълъка, Канарата, Самотника.

Образувалата се в скалите арка дълги години беше сравнявана с Лазурния прозорец в Малта, но през 2017 г. малтийското образувание се срина и тюленовската Арка се сдоби с нови почитатели.

Скалите са популярно място за скокове във вода (ако го правите за първи път, добре е да сте с някой, който познава района, тъй като има и много подводни скали), като преди няколко години там се провеждаше и специален фестивал за скокове във вода.

Мястото е подходящо и за катерене в стила deep water solo - спорт, при който катеренето по хлъзгавите канари завършва със скок в морето. Опасно и изпълнено с адреналин занимание, чиито почитатели се събират край Тюленово и Камен бряг всяка година в началото на август.

Как да видите скалите в Тюленово

Ако не умеете да се катерите или да плувате, можете да плавате около тюленовските скали с лодка или с каяк. Винаги можете да ги видите и от брега - стига се от самото село. Първо се слиза при малко скалисто пристанище с няколко привързани лодки, а вдясно пътеката води към Арката и останалите скали.

Особено красиво е по изгрев - едно от малкото места по Българското Черноморие, на което си струва да станете преди да се е показало слънцето. По скалите често можете да попаднете и на сватбени фотосесии.

В селото има къщи за гости и хотелчета, както и места за хапване.

Къде да отидете на плаж около Тюленово

Макар в самото Тюленово да няма пясъчен плаж, можете да се къпете при скалистото пристанище с рибарски лодки в селото, както и при Ашълък, Киприя и Дупката - места, за които е най-добре да попитате местните как да стигнете.

Между Тюленово и Шабла се е оформил и нещо като скален басейн - плитък залив, известен като Малкото море.

Ако все пак предпочитате пясъчен плаж, имате няколко възможности. Може да тръгнете в посока Каварна и плаж Болата, както и да продължите на север към Шабла (където до пясъчния плаж е и Шабленската тузла с лечебна кал) или към Крапец, България (където има дълга пясъчна ивица, голяма част от която е див плаж).

*

Виж още:

Почивка в Каварна

Почивка в Златни пясъци

Почивка в Балчик

Почивка в Албена

>
10 юли 2020 г.

Тагове

любопитно

сватбено пътешествие

семеен туризъм

забавления за деца

плажове

море

романтично

Забележителности наоколо

Избрани оферти