Начало / Статии / Статии - Италия

Да влезеш в Къщите на феите в Сардиния

Автор

/

Когато сте на остров Сардиния, влезте в миниатюрните подземни гробници, издълбани в скалите, за които местните вярвали, че са домове на феи

Най са ни любими забележителности, които нямат червени въженца, имащи за цел да те държат настрана от експонатите.

На това невероятно място в Сардиния не само ще видите изкопани в скалите гробници на повече от 5000 години, ами и можете да влезете в тях.

Само на десетина километра от Алгеро се намира некрополът Ангелу Рую (Anghelu Ruju Necropoli), където ще видите 38 вкопани в скалите гробници – с „врати“ и „прозорци“, макар и без много други удобства. Сардинците дълго време вярвали, че това са домове на феи (domus de janas на сардински), тъй като не намирали никакво друго обяснение на скалните дупки, които откривали из целия остров.

Защо си заслужава да ги видите

Невероятно е като си помислите, че всички тези скални помещения не са изсечени с метални инструменти, а... с парчета скали. Тогавашните хора (вероятно от неолитната култура на оциерите) открили скала, която е по-твърда от тази, в която трябвало да копаят, и са свършили доста сериозна работа, от днешна гледна точка. В някои от гробниците ще видите запазени до днес изсечени в скалата образи на бикове или рога – символ на мъжкото божество на тази древна цивилизация. Тук-там все още си личат следи от охра - цветът на прераждането.

Някои от гробниците са свързани помежду си с прозорци, до други се слиза по стълби. Входовете на някои са тесни, но не достатъчно, че да ви спрат да влезете вътре и да се почувствате като праисторически човек (или фея!).

История в няколко реда

Докато копаели основата за фермерска къща през 1903 г., строителните работници попаднали на човешки череп и съд за течности. Започналите след това разкопки разкрили общо 38 издълбани в скалите гробници – някои с масови погребения, други – с единични. На някои от скелетите плътта била премахната преди погребението, открити са и опити за кремиране.

Кои са нурагите името идва от хоминида, наречен от учените Нур, който е колонизирал Сардиния преди около 250 000 години. Според някои историци това е бил вид, предшествал неандерталеца, като впоследствие са се развили няколко култури, оставили следи из целия остров. Оциерите – от чието време са едно от племената (културите) на нурагите.

Какво още - добавете винена дегустация!: В близост до входа на Ангелу Рую – на 100-200 м по шосето, има винарна Vigneti Sella & Mosca, където можете да дегустирате или да си купите вина от местни сардински сортове.

Полезна информация: Ангелу Рую е достъпен с кола, няма градски транспорт до обекта, който се намира на около 10 км от централната част на град Алгеро и съвсем близо до летището. Имайте предвид, че на остров Сардиния стопът не върви много – ако имате късмет, ще ви качат туристи, но не и недоверчивите местни. Има паркинг пред обекта. Билетът струва 3,50 евро. Работно време: от 1 ноември до 31 март – 10-14 часа. От 1 май до 30 септември – 9-19 часа. Април и октомври – 9-18 часа. 

Ако още не сте влизали в къща на фея, вижте и най-добрите оферти за пътуване до Сардиния.

>
04 май 2023 г.

Тагове

остров

острови

легенди

Забележителности наоколо

Избрани оферти