Начало / Статии / Статии - Италия

Остров Елба - Легенди за любов, Наполеон и Афродита

Автор

/

Според една легенда Афродита, родена от морската пяна, загубила една перла от огърлицата си, докато се опитвала да достигне своя възлюбен Ерос на брега. Тази перла достигнала крайбрежието на Адриатическо море и се превърнала в остров Елба. Елба е най-големият остров от Тосканския архипелаг и третият по големина в Италия след Сицилия и Сардиния. Заедно с осем други острова е част от Национален парк Тоскански архипелаг – най-големият морски парк в Европа.

Малцина са тези, които не са чували за Елба – причината е най-прочутият жител на острова – Наполеон Бонапарт, който пристига тук през 1814 г. по време на своето изгнаничество. До днес са запазени две от резиденциите на Наполеон - Сан Мартино и Вила дей Мулини в Портоферайо. Можете да видите и внушителни крепости като Кастело дел Волтерайо.

Но мястото е населено от най-древни времена, а по време на Римската империя става известно със залежите си на желязна руда и... калните си бани.

Днес Елба е посещаван заради невероятно красивите си плажове, нерядко сравнявани с тези на Карибите. Гмуркачите се радват на срещи с морските обитатели, а почитателите на планинските преходи имат интересни маршрути.

Обикновено първото градче, което виждат посетителите на Елба, е Портоферайо. Още от пръв поглед се вижда, че твърде малко неща са се променили на това място за последните векове. Това е градът, в който се установява Наполеон. Това е градът, който и до днес изглежда като бастион, укрепен със здрави стени срещу пиратски нашествия.

Почитателите на слънцето могат да избират сред повече от 70 плажа по крайбрежието на острова, а миниатюрните заливчета и плажчета, до които може да се стигне само по море, са безбройни. Някои са прочути заради легендите, които се носят за тях. На плажа Инамората (Влюбената) всяка година на 14 юли се почита девойката Мария, която се удавила в морето, за да спаси любимия си Лоренцо. На плажа Гиайе според мита спрели Язон и аргонавтите в търсене на златното руно, а Паолина носи името на сестрата на Наполеон, която обичала да си почива тук.

Вижте актуални оферти за пътуване до Италия!

>
18 януари 2024 г.

Тагове

летен туризъм

плажове

романтични места

любопитно

Европа

романтични дестинации

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти