Начало / Статии / Статии - Италия

Сардиния - почивка на изумрудения остров

Автор

/

Какво знаете за Сардиния? Аз не знаех почти нищо, когато се отправих натам, като изключим кратките бележки, които успях набързо да си взема в деня преди заминаването и да въздъхна дълбоко при цените на няколко хотела.  Не успях да постигна съгласие със себе си, как при такива цени има 3 летища и десетки полети всеки ден, така че усещането за вълнуващо преживяване се премеси със силно любопитство.

И така - до столицата на острова Каляри, а след това по част от плажовете на югоизточния бряг и във вътрешността на острова. Невероятните гледки, които се откриват още от самолета към прекрасните сардински плажове ще ви изпълнят с радостно вълнение, а палмите, вятърът и силното слънце, които  ще ви посрещнат след кацане, усилват това усещане.

Тази кратка статия няма да ви даде фактологическа информация за Сардиния. По-скоро ще се опита да предаде част от прекрасната атмосфера на острова.

Каляри - традиция и фламинго

Каляри има дълга история, с която сега няма да ви занимавам. Заради стратегическото му местоположение за него са воювали римляни, византийци, средновековната република Пиза, испанци, австрийци, французи... Днес туристическа атракция са старият град, новите елегантни квартали и лагуната с голяма популация розово фламинго.

Старият град е запазил формата на средновековна крепост с голяма част от оригиналните си стени и двете кули от XIII - ти век. От тук се откриват хубави гледки към залива и пристанището. Не пропускайте Бастиона на Ст. Реми, бившия Кралски Дворец (днес общината) и Катедралата. Атмосферата е приятна, ще намерите панорамни тераси и лежерни кафенета за лек обяд или освежителна напитка.

Новата част на Каляри е красив модерен средиземноморски град - нискоетажни сгради и вили в светли цветове, красиви дворове с пищна средиземноморска растителност, и чисти  подредени улици. А на срещуположната страна на крепоста, зад един хълм се намира лагуната с безброй розови фламинго, от които самата лагуна е порозовяла - невероятна гледка!

На път за Виласимиус - плажове и девствена природа

Зад нас остават Каляри и прекрасната фламингова лагуна. Пред нас е Заливът на Ангелите с  хълма Дяволското седло и  прекрасния, дълъг 8км бял плаж Poetto. Нали не си мислите, че тези 8км плаж са разделени на парчета с разноцветни чадъри... Както тук, така и по останалите плажове на Сардиния, само малки части от плажовете предлагат шезлонги и чадъри. Тоест - свободни сте да се настаните където си поискате!

Плажовете са чисти, дълги и широки, и никой не ограничава ползването им само защото не сте заплатили насила такса за чадър и шезлонг. Това - от практична гледна точка. А от гледна точка на пейзажа - той просто е вълшебен: дългите бели плажове и красивите скални или залесени хълмове просто изпълват със съдържание израза „девствена природа”. И в допълнение - замечтани морски гледки с корабчета на фона на тюркоазено синьо море.  Обсъждаме помежду си приликите и разликите с пейзажа на други острови, които сме посетили, и се съгласяваме единидушно, че тук определено е най-красиво.

Резиденция Корморан

Прекрасна е първата гледка, която се открива към Корморан - виждаме го от една висока панорамна точка на пътя: полукръглата структура на комплекса сякаш е в унисон с формата на залива, около хотела се разстилат зелени градини, а за фон имаме красивите хълмове, на които е разположено селцето Виласимиус.

Първото приятно впечатление след слизането ни от автобуса идва от песента на безброй птички, скрити в красивата градина. Ако оставим настрани фактора цена, резиденция Корморан е място, където можете да прекарате една релаксираща почивка.

Голямата градина и обширния плаж Campus създават спокойна обстановка. Има различни варианти на фамилни стаи с вместимост 4ма-6ма и анимация за децата. Според мен основното предимство на комплекса е плажът. Заради този прекрасен плаж с Еми пропуснахме разходката до селцето Виласимиус, от където другите се върнаха със суперлативи за безброй колоритни занаятчиски магазинчета. Ние не можахме да устоим - на кристално чистата вода, в която плуваха малки рибки, ситния златист пясък и нежния морски бриз. Останахме на плажа до късно - слънцето вече се беше скрило зад хълма.

Вечерята

Средиземноморската кухня винаги ме е впечатлявала, но гурме-вечерята в градината на Корморан... ме остави без думи. Вечерята започна леко небрежно, на крак в градината при плажа, с малък бюфет към пунша и виното, и приятни разговори с италианските домакини.

Същинското гурме-преживяване започна с установяването ни на масата, заобиколена от огромни свещи. Неописуемо вкусна салата от морски дарове, студени и топли рибни филета, ризото с коктейл от скариди, пресни зеленчуци, кралски скариди с лека гарнитура, крехко филе (признавам, не знам от какво месо, вече се бях предала), пресни плодове 5-6 вида, местни сладкиши. Дългата листа от специалитети беше придружена от уникално бяло и червено сардинско вино. На вас оставям да си представите обстановката, допълнена от лекия морски вятър и приглушената светлина на свещите.

Ели ни каза на шега, че когато италианци се срещнат, най-късно на петата минута е станало дума за ядене. Ами при такава кухня - нищо чудно...

Стела Марис - детайлът е важен

Отправяме се към комплекса Стела Марис, разположен в съседния залив, на красивия плаж Campulongi. До Стела Марис се стига по черен път през около 500м прохладна борова гора, по който не минават автобуси - тоест и тук няма място за масова публика. Първото, което прави впечатление в хотела, е вниманието към всеки детайл.

Декоративните елементи навсякъде са аранжирани семпло, приятно и с лично отношение към обстановката, която създават с присъствието си. Няма как да пропуснете типичните местни шевици, бутиковите фенери и лампи, красивите картини и елегантните мебели. И също необичайните издължени дървени фигури в разноцветни костюми, донесени специално някъде от Африка, които ще ви придружават из целия хотел.

Стела Марис е част от хотелското обединение  Charme & relax, което напълно отговаря на атмосферата тук. Не мога да се удържа и ще кажа - подходящо е за търсещите истинска почивка.

Пулман Тими Ама - какво повече да си пожелаеш?

В съседния залив, до резерват-лагуна с розово фламинго, е разположен комплексът Пулман Тими Ама - откровени 5 звезди във всяко едно отношение.  Класа, стил, комфорт, гостоприемство. Комплексът е разположен на голяма площ, има обширна зона за спорт, прекрасен басейн и няколко ресторанта с различна атмосфера. Фактите можете да намерите и сами, а аз ще споделя с вас, какво ме впечатли най-силно.

Плажът. Неописуемо красив бял плаж, който се намира зад лагуната. До плажа Ви отвежда за около 2 минути електрическо автобусчe. Над плажа има ресторант със средиземноморска кухня и прекрасна гледка.

Непременно посетете СПА центъра, където се използват продукти на Salin de Biosel и Carita. В този рай на удоволствията ще намерите всичко за отмора и разкрасяване.

След разглеждането на комплекса сме поканени на лек коктейл, какъвто може да предложи само марката Пулман. Коктейлът е поредното гурме изживяване в Сардиния - черен и червен хайвер,  гъши пастет, карпачо, чери-доматки с неизвестен пикантен пълнеж, плато от местни сирена с вкус на истинско. Коктейлът е на една от панорамните тераси, от която се открива гледка към басейна, лагуната и морето, и както отбелязва Виктор  -  един в друг преливат пет различни нюанса на синьото.

Aрбатакс Парк: Адам и Ева

Арбатакс е разположен на полуостров с площ около 60 хетктара - тук придобих реална представа какво са 60 хектара (пресечен терен)... Първото впечатление от комплекса е доста впечатляващо - рецепцията е разположена под огромна тента пред езеро, в което плуват патици и лебеди, а зад езерото е голф-игрището.

Поради голямата площ, придвижването в Арбатакс Парк става с автобус. Има 2 - казват се Адам и Ева, но докато ние бяхме тук, автобусът Адам беше повреден и пътуваше само Ева. Първа задача - да разбереш, коя спирка е най-близка до твоето бунгало или къщичка. Втора задача - да откриеш бунгалото! Е, това вече си беше задача. Моето се оказа на лесно, но и неочаквано място - на картата изглеждаше  точно зад плажа,а в действителност се оказа зад едно огромно алое, и като че ли вътре в хълма. Но поне го открих с първия опит. Танчето например беше изгубила надежда, че ще открие нейното - след като и носачът на куфарите не знаеше къде е, нещата станаха притеснителни. Оказа се също на неочаквано място - зад завоя на една мини-пътечка, по която никой не би продължил.  

В природният резерват на Арбатакс свободно се разхождат голям брой глигани, сърни, муфлони, кози, офце, коне. Като казвам разхождат - разбирайте подтичват около вас - най-вече глиганите, които изглежда са доста на брой. Има също лебеди, патици и бели пауни. 2 животински вида тук видях за първи път - смесица между кон и зебра и смесица между магаре и зебра - първото е единствено в Света, а от другия вид  има 2.

Над резервата се намира както го наричат тук "Ресторантът на Флинстоун", който абсолютно напомня на бедрокски ресторант - масите са направени от големи парчета скала, а столовете и пейките от грубо обработено дърво.  Ако решите да се правите на Флинстоун и да вечеряте тук, си направете предварителна резервация - местата не са много.

Въпреки, че целия комплекс официално има категория 4 звезди, Арбатакс Парк има няколко вида настаняване, между които съществуват разлики.

I Villini е най-старата част на курорта, която датира някъде от 60-те години на миналия вече век, което обяснява донякъде състоянието на някои от вилините. Вилините са малки шестоъгълни къщички, построени терасообразно по височината на хълма. Трябва да се признае, че някои са в по-добро състояние от други (Иренка например имаше късмет), но това няма как да се знае предварително.

I Cottage са малки къщички с възможност за настаняване до 4ма и са по-приятни от вилините. Също се намират близо до плажа, но са разположени в градини или на поляна, а не в скалата.

Il Villaggio се намира в централната част на полуострова, по-далеч от плажовете, но пък по-близо до рецепция, ресторанти и барове. Il Villaggio са 1- или 2-етажни сгради, в които има студиа.

Il Borgo - или селцето - е по-привлекателната част на полуострова. Селището има приятна атмосфера - тук ще намерите каменни двуетажни къщички в местен стил, павирани алеи и пътеки. Панорамен асансьор свързва с един от каменистите плажове, откриват се красиви гледки към близките заливи.

Monte Turri  е черешката на тортата. Малък бутиков хотел със 17 стаи, разположен на върха на полуострова, който предлага прекрасни гледки от панорамната си тераса.

Лантиа Ризорт - истинско бижу

Случвало ли ви се е изведнъж да поискате да останете някъде - просто ей така, за нищо на света да ни си тръгвате?  Такива мисли и желания поражда Лантиа Ризорт - едно прекрасно бижу на източния сардински бряг.

Още с влизането в двора се усеща спокойствие, елегантна атмосфера лъха от добре оформената градина, пътека през която води до входа на хотела. Самата сграда е каменна, с изчистени линии. Тук всяка стая е различна - стаите (само 28!) носят имена на села от Сардиния и всяка е декорирана в унисон с цветовете и обичаите на селото, чието име носи.

Тераса с бели тенти и семпли мебели е разположена в градината пред ресторанта. В другата част на градината ще намерите басейна. За плажа ще получите ключ, с който да отключите вратата към боровата гора от другата страна на улицата и да се потопите в оазиса на почивката. Минавайки през боровата гора не пропускайте да вдишате дълбоко прекрасния въздух с дъх на бор и море... Плажът - бял, дълъг, чист. Морето - тюркоазено синьо.

В Лантиа Ризорт опитахме най-изисканото гурме на острова. Насладихме на салата морски дарове с жито, пастет от каперси, рибни и месни специалитети. Разбира се -  придужени с ароматно бяло сардинско вино. Изненада беше поантата на гурмето - невероятен ягодово-сметанов десерт, който мога да определя единсвено с нелогичното ‘сладоледово суфле’,  тоест - не сте опитвали такова нещо!

Су Гологоне - романтично бягство

Су Гологоне. ЛЮБОВ. С главни букви. Във всеки смисъл на тази дума - истинска, творческа, междучовешка, сътворяваща...

Комплексът, който много напомня на луксозен чифлик, е разположен в живописния регион Супрамонте при Олиена, във вътрешността на острова. Тук изразът „в пълна хармония с природата” придобива реален образ - сградите на чифлика действително се „гушат” в хълма, между дърветата и кактусите. Атмосферата: романтична. Форми и цветове хармонират навсякъде - във фоайето, на терасата, при басейна, в ресторанта, в стаите. Всяка стая е индивидуална - като форма, обзавеждане, цветове, елементи. И всеки детайл носи посланието „направено с любов”.

Център на творческата атмосфера на хотела са занаятчийските работилнички - всички произведения на занаятчийското изкуство тук са в „Су Гологоне Стил” - бродерии, шевици, бижута, дрехи, аксесоари, керамика. Под работилнички се крие бар в бяло, разположен директно сред кактусите, а гледката от бялата тераса към планината е прекрасна.

В малката пекарна присъстваме на встъпление към вечерята - приготовление на типичния сардински хляб Pane Carasau и фукача в различни варианти, придружени от няколко вида сирене и плътно червено вино. Над пекарната е Терасата на сънищата - тук веднъж или два пъти седмично се събират гостите на хотела да наблюдават звездите и има лекция по астрология. Вечерята - шумна, весела, богата и вкусна. Настроението - приповдигнато и искрено.

Ако дойдете до Сардиния - непременно елате тук. Су Гологоне предлага неподправено автентично преживяване.

Подходящо за влюбени и младоженци на всякаква възраст. Преди употреба оставете лошите си мисли вкъщи. Елате и се насладете!

Чао Сардиния

След няколко дни прекарани на красивата Сардиния знам, че непременно ще се върна. Как точно - още не знам, но чарът на острова роди в главата ми мисълта за скорошно завръщане още на първия ден.

Ще се върна за да намеря отново късче от Земята, където думите все още носят смисъла, заложен в тях. За да усетя невероятното чувство, че си почивам, още преди да съм стъпила в хотела. За да срещна неподправено любезни и гостоприемни хора. За да изпитам наслада, пристъпвайки по белия пясък към чистото море. За да почувствам, че живея истински...

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Сардиния!

>
20 март 2024 г.

Тагове

острови

романтични места

Сардиния

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти