Начало / Статии / Статии - Португалия

Летищните такси – защо ги плащаме?

Автор

/

Ако разглеждате оферти за почивки на български туристически агенции, със сигурност сте попадали на „цената не включва летищни такси, които се заплащат задължително“. Какви са тези такси и какво се покрива с тях?

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Летищните такси са всъщност сумата, която заплаща авиокомпанията на летището, на което каца, за това, че използва неговите писти, гейтове, чек-ин зони, зони за таксита, стълби за слизане и т.н. , включително и за шумовото замърсяване. Тези такси се използват за поддръжка на използваните от пътниците услуги и зони, както и за развитие и евентуално разширяване на летището. Сумата, която авиокомпанията плаща на летището, се разпределя за всеки закупен билет за полета.

Натоварените международни летища имат по-високи летищни такси от малките, а гражданските летища често нямат летищни такси. Случва се летища нарочно да намалят таксите си, за да привлекат авиолинии (такъв често е случаят с малките отдалечени от големи градове летища, на които кацат нискобюджетните компании). Освен това таксите зависят от времето за престой, от теглото на самолета, броя на седалките, часа на кацане и др. Заради промените в цената на летищните такси, се променят и крайните цени на самолетните билети.

Вижте най-добрите оферти за екскурзии и почивки по света и у нас!

>
10 ноември 2015 г.

Тагове

любопитно

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти