Начало / Статии / Статии - Италия

Монте Дакоди: Къде в Италия ще се почувстваш като в Месопотамия

Автор

/

Мистерията на един древен олтар в Сардиния, който сякаш е пренесен от Месопотамия, макар двете култури никога да не са се срещали...

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Ако сте обикаляли из Сардиния, знаете, че из острова има много запазени следи от древното му население – културата на нурагите, оставила кули буквално на всеки километър. Има обаче и по-особени, обвити в мистерия места, които държат учените в напрежение и ги карат да се чудят как да навържат факти, които изглеждат сякаш нямат нищо общо.

Хълмът Монте Акоди (Monte D'Accoddi) е точно такъв, на пръв поглед случаен мишмаш от древни култури, които би трябвало никога да не са се срещали. Представлява мегалитен олтар, изграден от големи, подредени в стройни редици камъни.

Ако си представите, че сте древен жрец, преминете бавно по 40-метровата рампа, застанете на върха на хълма и отправете своите молитви и желания към боговете.

Макар олтарът да е само на 9 метра височина, от него се разкрива чудесен изглед към околността, която може би някога е била пълна с поклонници.

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Какво се е случвало в храма Монте Д'Акоди?

Преди около 6500 години в района на олтара е имало селце с кръгли колиби, вероятно на древната култура на оциерите. Смята се, че от това време, макар да не е имало никакъв олтар още, са останали някои други забележителни камъни наоколо. Менхир (побит камък, висок 4,7 м, намира се вляво от олтара), както и няколко други камъка с необичайни форми (един полутрапец, един кръг, един яйцевиден и няколко плоски, оформени като маса) са използвани за отправяне на молби към боговете и за жертвоприношения от най-древните богомолци.

По-късно се появява и рампата, издигната на два пъти, като се знае, че камъните са били украсени в червена естествени бои.

 

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Защо е толкова необичаен Монте Д'Акоди?

Защото досега никъде другаде нито в Италия, нито по цялото Средиземноморие, не е открит подобен олтар. Всъщност, по своите характеристики, той много прилича на древните шумерски храмове, наречени зикурати (около 3000 г. пр.н.е.). В наши дни са известни 32 зикурата в Месопотамия (днес Ирак и Иран), като в тях са намерени и едни от най-древните форми на писменост.

На учените не им е ясно как е възможна такава прилка, при положение че двете култури няма как да са имали връзка помежду си или изобщо да са обменяли опит в древното строителство на божествени храмове.

Полезна информация: Монте Д'Акоди се намира на 20 км от Сасари, Сардиния, на 45 км от Алгеро. Работното време се сменя спрямо сезона, през лятото е отворено от 9 до 19 часа, като входната такса е 3 евро. Подробности за работно време, цени и други тук.

Виж най-добрите оферти за пътуване до Сардиния.

 

>
26 май 2020 г.

Тагове

древни градове

древни племена

културен туризъм

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти