Начало / Статии / Статии - България

Добринище: Ски, спа и теснолинейка

Автор

/

Добринище е едно от най-добрите места в България, където да съберете разнородна компания с различни интереси и накрая всеки да си тръгне доволен. Градчето е заобиколено от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Въздухът е чист, басейните са с топла минерална вода и с барове във водата, а зимно време ски пистата събира и новобранци, и опитни скиори и сноубордисти.

Снимка: iStock by Getty Images

Докато едни карат ски, други могат да откраднат време за себе си в спа центъра на някой хотел, а трети да правят преходи в планината или да изследват местната кухня в симпатичните механи. Наистина перфектно място!

На ски в Добринище

Ски пистата в Добринище е една от най-дългите в България - очакват ви 5- километрово спускане от хижа “Безбог” до хижа “Гоце Делчев”, като двете хижи са свързани с лифт, който има една междинна станция. Денивелацията е около 800 метра, като за сравнение витошката писта “Лале 1” е дълга 1,4 км и е с денивелация от 400 метра. С лифта разстоянието между долната и горната станция се взима за половин час, като междинната станция е на 15-ата минута.

Добринище е идеално място, където да се качите за първи път на ските или сноуборда, защото има равни участъци, където начинаещите да си поемат глътка въздух, преди да се спуснат по по-стръмните склонове. Има два влека за тренировки на начинаещите.

Опитните карачи също не остават разочаровани - могат да излизат извън пистата, да слаломират в горички или да се тестват на най-стръмната част - Стената.

Снимка: iStock by Getty Images

На спа в Добринище

Сред кристално чистия въздух на планината (850 метра надморска височина) на няколко места в и около Добринище извира минерална вода - без вкус и мирис, чудесна както за пиене, така и за бани. В града има минерален плаж (работи през лятото), балнеолечебница за процедури (работи целогодишно без почивен ден) и няколко хотела със спа центрове. Навсякъде ще можете да се насладите на топлата минерална вода и слънцето, а при нужда от лечение - и да се консултирате с лекар.

Минералната вода в Добринище е подходяща при болежки в ставите и костите, бъбреците, черния дроб и жлъчката, както и при генкологични и кожни заболявания.

До Добринище с теснолинейката

Добринище е последната гара по линията на теснолинейката. Влакът тръгва от град Септември и по пътя минава през Велинград, Разлог, Банско, Якоруда, както и през най-високата гара на Балканите - Аврамово. Цялото пътуване трае 5 часа и се извършва по няколко пъти на ден.

Самото пътуване с последната функционираща теснолинейка в България е приключение само по себе си. Влакът се клатушка като патица по завоите сред планини, в основата на страховити канари или по ръба на дерета и рекички.

Как да стигнете: Можете да стигнете с теснолинейката или с кола. Добринище се намира само на 5 км от Банско.

Вижте актуални оферти за почивка в Банско!

>
26 януари 2021 г.

Тагове

семеен туризъм

ски

зимни спортове

спа

уелнес

планина

Забележителности наоколо

Избрани оферти