Начало / Статии / Статии - България

5 идеи, с които да разнообразим почивката си в Банско

Автор

/

 

Къща-музей „Никола Вапцаров”
Отваря врати през 1952 г. и с нея се поставя началото на музейното дело в града. В музея е представен животът на поета Никола Вапцаров (1909 г. – 1942 г.) от детството до смъртта му. Към него функционира и „Дом на изкуствата”, в който се организират постоянни и временни изложби, a на втория етаж е експонирана постоянна етнографска изложба-базар с автентични ръчно изработени материали, художествени сувенири и произведения на изкуството.

Църквата "Св.Троица"
Тя е една от главните забележителности в Банско и един от символите на възрожденската архитектура. Запазена в автентичния си вид от своето построяване църквата е една от най-красивите в България, а мястото и в курортния град я прави и една от най-посещаваните от български и чужди туристи.
 
Духовно-исторически център „Св. Паисий Хилендарски”
В него можете да видите точна възстановка на килията на Паисий Хилендарски (1722 г. – 1773 г.) в Хилендарския манастир и да се пренесете изцяло в атмосферата на мястото, където той пише „История славянобългарска”. Духовно-историческият център е изграден на мястото на изгорялата през 1922 година родна къща на бележития наш възрожденец.

Интересни събития и фестивали с национална и международна популярност
Когато и да планирате почивка в Банско, можете да станете част от провежданите ежегодно културни и спортни събития. През зимата празниците по откриването на ски сезона започват още през месец декември, а през ноември любителите на киното могат да се насладят на Международния фестивал на планинарския филм. Коледните и новогодишните веселби нямат край, а в началото на януари се провежда Традиционен кукерски карнавал. През лятото градът е домакин на Международния Джаз Фестивал и на Банско Опера Фест. Фолклорен фестивал и Празници на Банската традиция разнообразяват културния живот на Банско и през пролетта.

Кулинарни вълшебства в бански стил
И накрая, но в никакъв случай по важност и атрактивност са кулинарните изкушения в града. Запазена марка на Банско са и битовите механи, в които се сервират традиционни бански ястия. Сред специалитетите в града са: капама, чомлек, бански шиш, саче, бански старец, на които целогодишно можете да се насладите в уютната механа "Чанове" на хотел "Свети Иван Рилски". Изпитано.

Виж актуалните оферти за пътуване в Банско!

Виж още:

Почивка в Боровец

Почивка в Хисаря

Почивка - Велинград

>
15 септември 2020 г.

Тагове

зимен туризъм

идеи за уикенд

кулинарни изкушения

културен туризъм

летен туризъм

музеи

фестивали

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти