Начало / Статии / Статии - България

Еленска базилика Св. пророк Илия край Пирдоп

Автор

/

Около руините на манастира има следи от голямо антично селище – вероятно древнотракийски град Бурдапа, споменат от византийския хронист Прокопий.

Според преданието на мястото на Еленския манастир всяка година в един и същ ден от Балкана слизал елен, принасян в жертва на боговете. Оттам идва и името на обителта. При разкопки около Еленската базилика наистина са намерени множество еленови рога и кости. Първите археологически разкопки, проведени през 1913г., показали, че Еленската базилика била изградена в края на 5 в. и била преустроена по времето на император Юстиниан I (527-565). Укреплението около нея било строено в края на 6 в. и началото на 7 в.

Базиликата е от типа укрепени храмове и е единствена по рода си на целия Балкански полуостров. Църквата била в източната част на неголям двор, обграден с дебели крепостни стени с четири отбранителни кули. До източната стена на църквата била долепена кръщелня. Това е характерно за раннохристиянските храмове – изграждали се отделни помещения за извършване на кръщение. Манастирът бил разрушен приблизително два века след основаването си по времето на император Ираклий (610-641).

През Средновековието бил възстановен и станал един от важните книжовни центрове в района. Първите писмени сведения за дейността му историците черпят от създадения тук Пирдопски апостол от края на 12 в. и началото на 13 в. Днес ръкописът е в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В една приписка в полетата на Апостола се разказва как войските на местния владетел Момчил Пирдопски години наред с нечуван героизъм отбранявали югозападните граници на България от нашествията на османските турци.

Манастирът оцелял в тези размирни времена. Изпепелен бил по-късно от войските на Яхия паша, зет на султан Баязид II (1481- 1512). С ограбените от манастира ценности пашата вдигнал джамия на свое име в Скопие (1498 г). Въпреки, че манастирът вече не съществувал, българите продължили да почитат мястото, където се издигал. Еленската базилика е включена в списъка на ЮНЕСКО за защитени паметници на културата.

Любопитно: Според една легенда името на град Пирдоп идва от растящия до църквата вековен дъб, който бил почитан като свещен. Така „При дъба” се превърнало в „Пирдоп”. Според друга версия градът възникнал около кулата (от гр. пирг) на местния владетел. Затова бил наречен Пиргополис – градът около кулата. Постепенно името станало Пирдоп.

Къде: 6 км от Пирдоп и 3 км от с.Антон, България

Кога: целогодишно

>
05 април 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

паметници

религиозен туризъм

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти