Начало / Статии / Статии - България

Тетевенски манастир Св. пророк Илия

Автор

/

Манастирът възникнал през 13 - 14 в. Бързо станал толкова известен, че цар Иван Шишман му подарил дървен кръст, обкован със сребро и украсен с евангелски сцени. До 1923г. кръстът бил в манастира. В бедните години след Първата световна война кръстът бил продаден на Лондонския музей.


Най-старото писмено сведение за самия град Тетевен е от турски данъчен регистър от 1421г., затова се смята, че градът е възникнал около вече съществуващия манастир "Св.пророк Илия". По време на Османската империя тетевенските граждани имали статут на "войнуци" - охранители на пътища и проходи в планините и имали право да носят оръжие и да не плащат данъци. Това позволило на града да се замогне и разрасте.

През 17в. Тетевен бил известно занаятчийско селище, чиито майстори пътували по цяла Европа и Азия. Наричали го Алтън (Златен) Тетевен. Богатството и просперитетът на града повлияли на живота в манастира.  През 17-18в. в него имало голям скрипторий, в който работели много кножовници. Най-старият запазен ръкопис е требник от 1600 г., който днес се пази в Националния църковен историко-археологически музей. Манастирът се славел с богатата си библиотека и с училището си за духовници.

През 1801г. Тетевен бил опустошен от кърджалии. Половината граждани били избити, а от 3000 къщи оцелели едва 4. Манастирът "Св.Илия" като по чудо не пострадал. Градът бързо бил възстановен, но никога на достигнал предишната си слава.

През средата на 19в. манастирът бил ремонтиран. Всички стари стенописи в църквата били замазани и върху тях нарисували нови, които останали недовършени. Смята се, че автор на недовършените стенописи е Иван Доспевски, син на известния художник Станислав Доспевски. Към иконостаса били добавени нови части и били вградени няколко изключително интересни икони.

Любопитно: Тетевенският край е известен със свободолюбивия си дух. Тук действали четите на Ангел войвода, Данчо войвода, Дели Пало и Костин войвода. През 1872г. Левски създал в тетевен най-многобройния таен революционен комитет, начело с чорбаджиите Станьо Врабевски и Петко Милев-Страшния. Много тетевенци участвали в Ботевата чета, в четата на Панайот Хитов и в Опълчението по време на Освободителната война. На 15км от Тетевен, в местността Костица, в днешния курорт Рибарица, е лобното място на Георги Бенковски, жертва на предателство.

Общи данни за манастира: Тетевенски манастир "Св. пророк Илия", 13в., недействащ, храмов празник - 20 юли, паметник на културата

Къде: гр.Тетевен, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
31 юли 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти