Начало / Статии / Статии - Италия

Известни кули по света

Автор

/

Кулите са архитектурни конструкции, инженерни съоръжения или сгради, чиято височина обикновено надвишава широчината, често съществено. Те се строят, за да се извлече някакво предимство от тяхната височина. Те могат да имат множество различни приложения — за отбрана, натрупване на потенциална енергия (например водонапорна кула), сигнализиране на далечни разстояния (фар, телевизионна кула, минаре, часовникова кула).

Кули са и едни от най-известните световни туристически атракции, част от които ви представяме в нашата класация.

Старата часовникова кула в Етрополе

Стара планина, известна още като Балкана, е най-дългата и най-голяма планинска верига у нас.Тук, в средната част на планината, кротко сгушено в зелените пазви на Балкана се намира малкото планинско градче Етрополе. Неговата стара часовникова кула е строена през далечния 18 век. Кулата е датирана от 1710 г., един от символите на Етрополе, която и до днес отмерва времето. Иззидана от речен камък първоначално е служела за наблюдателна и отбранителна кула, а през 1821 г. е преустроена в часовникова.

Айфеловата кула в Париж

Айфеловата кула е световно известен символ на Париж и Франция. Тя е най – високата здание в Париж и всяка година се посещава от милиони хора. Кръстена е на нейния инженер и дизайнер – Густав Айфел. Построена е в чест на стогодишнината от Френската революция. Кулата е наистина впечатляваща -  висока е 384м и широка - 125м, сглобена от повече от 18 000 части чрез 2,5млн. нита. Общото й тегло е 10 100т.  Идеята за този проект дошла през 1884г., а самият строеж бил започнат през 1887г. Построяването му отнело 2 години, 2 месеца и 5 дни. Интересен факт е, че кулата става с 18 см по – висока през лятото, поради разширяването на желязото под влиянието на слънчевите лъчи.

Кръглата кула в Копенхаген

Кръглата кула е една от най – старите функциониращи обсерватории в Европа и звездите тук се наблюдават още от 1642г. От построяването на кулата, Дания добила известност с астрономичните си постижения, благодарение на астронома Тихо Брахе. Днес кулата се използва от любители астрономи и множеството й посетители.Обсерваторията има и външна платформа, от която се открива великолепна гледка към част от Копенхаген. За да стигнете до там трябва да минете по спиралообразен коридор, който е дълъг около 250м. Изкачвайки се, ще се натъкнете на Пейката на целувките, където можете да си направите романтична почивка.

Бялата кула в Солун

Левкос Пиргос или Бялата кула в Солун - това е една от основните забележителности на града и негов символ. Намира се на морската стена на Солун на крайбрежния булевард "Ники". Построена  от султан Сюлейман Велики  през 1535-36 г. - тя свързвала източната с морската стена на града. Тъй като кулата  е използвана от турците за затвор, където са убити множество революционери и противници на османската власт, тя е била наричана Кървавата кула до края на 19-ти век. Тогава кулата е боядисана в бяло и оттогава я наричат Бялата кула. Там днес се намира Византийския музей.

Кулата в Бразилия

Най-високата точка в Латинска Америка е телевизионната кула или накратко Кулата. Изгледът от нея обхваща цялата столица. От високия 218-метров ствол на забележителността 75 метра са отделени за наблюдателна зона. В нея се намира и Националния музей на скъпоценни камъни. Достъпът до кулата е безплатен, а непосредтсвено до нея има занаятчийски панаир.

Кулите на Саграда Фамилия в Барселона

Саграда Фамилия (Sagrada Familia) е масивна римокатолическа църква, която е най – великото постижение на бележития архитект Антонио Гауди. Построяване й започва през 1882г. и  се очаква да бъде завършена през 2026г. (когато се навършват 100 години от смъртта на Гауди). Гауди започва този храм за да създаде „велико светилище на християнския свят“. Например кулите на сградата, които са общо 18 на брой и символизират  12-те апостола, четирите евангелиста, Дева Мария и най – високата кула е Исус Христос. Трите основни фасади са Рождество – на изток, Слава – на юг и Страст – на запад.

Кулите Уотс в Лос Анжелис

Кулите Уотс са проектирани от италианския имигрант Сабато (Симон) Родиа и са известен пример за местната архитектура. Разположени са в областта Уотс, Лос Анжелис. Талантливият конструктор използвал свободното си време от 1921г. до 1954 г. за разработването на 17-те свързани помежду си стоманени кули. Структурата е направена от стоманени пръти, увити в мрежа от жици и хоросан. Родиа декорирал неговия архитектурен шедьовър с намерени по земята неща, като капачки от бутилки, морски раковини, счупени парченца от стъкло и от грънчарски изделия. Дори децата от квартала търсели подобни елементи, които да бъдат зазидани в зданието.

Кулите в Болоня

Архитектурата е пищна, като това се обуславя от живота и съревноването между фамилиите в града в миналото. Фамилиите масово са си строили кули – коя от коя по-висока, защото са символизирали мощта на отделните фамилии. В миналото е имало много такива, до днес са оцелели само няколко като най- известните са Гаризенда и Азинели. Гаризенда е затворена за посетители, тъй като е била много наклолена, дори е съборена отгоре за безопасност. Кулата Азинели е една от първите по височина в Италия, вътре в самата кула има на табло най-известните и високи кули в Италия. Гледката отгоре определено си заслужава - открива целия град, отдолу се вижда чудесна плетеница от по-малки и по-големи улички, катедрали, църкви, пиаци и площадчета.

Пиза в страната на чудесата

Не напразно се казва, че архитектура най-добре се учи в Италия. Цялата страна представлява музей на открито, където можеш не само да се любуваш, но и да се учиш от работата на великите майстори - Микеланджело, Леонардо да Винчи, Джото, Брунелски. в Пиза - сравнително малко градче на брега на река Арно, се намира всеизвестната наклонена кула, която е най-голямата забележителност в града. Тя се е превърнала и в една своеобразна емблема на Пиза. Една уникална постройка - както заради художествената си и историческа стойност, така и заради специалното си разположение на Площада на чудесата. Целогодишно хиляди туристи биват привличани в Пиза именно заради този феномен в архитектурата.

>
01 април 2013 г.

Тагове

архитектура

градове

Класации

кули

културен туризъм

летен туризъм

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти