Начало / Статии / Статии - България

Етрополски манастир Св. Троица

Автор

/

В една от пещерите около днешния манастир край град Етрополе се заселил св. Иван Рилски (876-946), за да се откъсне от света. Но близкото село нарушавало усамотението му и светецът отишъл в Рила. На това свято място по-късно местните жители издигнали манастир. Посветили го на „Св. Троица”. Манастирът е построен върху варовикови скали, откъдето идва и името „Варовитец”.

              Снимка: Антон Лефтеров

Писмени сведения за началото на съществуването му няма. При строежа на новата църква през 19 в. намерили каменна плача с надпис, че манастирът бил основан през 1158 г. Със сигурност се знае, че от началото на 16 в. в манастира вече работела една от най-активните и големи български книжовни школи – Етрополската (Варовитецката). Варовитецката книжовна школа се прочула в целия православен свят с богатата украса на книгите и със специфичния краснопис.

В скриптория на манастира работели краснописци, преводачи и художници и правели два вида книги. Богослужебни за църковната служба, и аскетични – съдържащи поучителни истории. Най-старата, запазена до днес книга, е Четвероевангелие  от 1595 г. До нас са достигнали общо 76 ръкописа и имената на 26 монаси-книжовници. Сред тях е и основателят на школата йеромонах Данаил Етрополски. Освен скрипторий в манастира имало богата библиотека, иконописно ателие и килийно училище. Голяма част от книгите на манастирската библиотека днес се съхраняват в Народната библиотека и  в Националния църковен историко-археологически музей.

От иконописното ателие се оцелели около 30 икони. Изключителното интересна е храмовата икона „Св. Троица”, рисувана от даскал Недялко през 1598 г. Тя е първата българска икона, подписана от автор. Манастирската църква била издигната между 1858-1860г. от майсторите Иван Боянин и Георги от Брацигово. Преди да започнат строежа на църквата, майсторите изработили модел от 7 оки чист пчелен восък. Църквата била изписана едва през 1896-1907 г. от казанлъшкия зограф Петю Ганин. Стенописите са малко, а храмът отвън е украсен с каменни релефи.

Любопитно: Етрополският таен революционен комитет бил основан от Левски през ноември 1870 г. в Етрополския манастир. За председател на комитета бил избран Тодор Пеев – главен учител в Етрополе, основател на читалището (1811 г.), член на БРЦК, деловодител на българското книжовно дружество в Браила, съратник на Левски и Ботев.

Общи данни за манастира: Етрополски манастир „Св. Троица”, 12 в., действащ, мъжки, храмов празник – Петдесетница.

Местоположение: 5 км. от град Етрополе, България

>
29 март 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти