Начало / Статии / Статии - България

Етрополе - планинско градче, разположено сред живописната котловина

Автор

/

 

Стара планина, известна още като Балкана, е най-дългата и най-голяма планинска верига у нас. Със своите 550 км.  дължина тя разделя страната на две. Балканът е гръбнакът на България, своеобразен вододел и граница между Северна и Южна България.  С  високопланинския си  характер, свеж въздух и места, където погледът  се наслаждава на великолепни природни картини Стара планина се превръща в предпочитано място за алтернативен и еко туризъм.

Тук, в средната част на планината, кротко сгушено в зелените пазви на Балкана се намра Етрополе. Малко планинско градче, разположено сред живописната котловина на р. Малки Искър под високия 1787 м. връх, носещ фамилиарното име Баба. 

Етрополе е град с древна история, традиции и вяра в бъдещето. Възникнал като тракийско селище  през 7-6 в преди  Христа. Просъществувал като важен снабдителен център на желязо, мед и злато по времето на Първото и Второто българско царство, за да достигне своя апогей през Възраждането, когато градът е едно от важните занаятчийски и търговски селища. Най- запазените архитектурни паметници от тази епоха са  Арнаудовата, Павелпанчовата къща и сградата на историческия музей. 

Първата крачка в двора на Арнаудовата къща ни връща назад във времето, където миризмата на старо дърво и скърцането на стълбите, водещи към чердака ни пренасят в далечния 19. век. В тази къща някога е живял заможния етрополски търговец Николчо Арнаудов. Днес музейната експозиция представя уредбата на характерната етрополска къща от епохата на Възраждането. В централната част на къщата е разположено помещение с голямо огнище, което е използвано за кухня и се нарича „кащи”. От него се влиза в две по- малки помещения т.н „ месалица” и „клет” в тях е събрана колекция от бъклици и глинени съдове.

В западната част на Етрополе в някогашната “Царска махала” на днешната улица „Гурко’ се намира красивата къща на чорбаджи Павел Панчов. Това е Павелпанчовата къща.  В тази къща през ноември 1877 г. е настанен щабът на ген. Гурко, където той разработва смелия план за зимно преминаване на Етрополския Балкан.

Другата възрожденска къща, която забелязваме в Етрополе е сградата на бившия конак, където днес се помещава историческият музей.

Сградата е двуетажна, а красива трираменна барокова стълба води до втория етаж. Сегашната експозиция на музея представя историята на града и околните селища. Богатото културно- историческо наследство на Общината е представено в 10 експозиционни зали. Археология, Етнография и зали на занаятите. Исторически музей- Етрополе е включен в 100-те национални туристически обекта под номер 63.

Етрополци са едни от най- дейните участници в освободителното дело на българския народ през епохата на Възраждането. Те участват в четите на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и в легията на Раковски, свидетелство за това са военните паметници напомнящи за борческото и патриотично минало на този край.

В самия център на града oткриваме гордата фигура на българския войник, увековечила паметта на загиналите за свободата на България етрополци. Със златни букви върху черния гранит стоят техните имена.

Старата часовникова кула
е строена през далечния 18 век. Кулата е датирана от 1710 г., един от символите на Етрополе, която и до днес отмерва времето. Иззидана от речен камък първоначално е служела за наблюдателна и отбранителна кула, а през 1821 г. е преустроена в часовникова.

Преди да излезем от Етрополе посещаваме Футболната Академия  “Стоичков”. Академията  съществува от близо две години като в нея място намират млади таланти от всички краища на България. За тях са осигурени всички удобства като тези, които демонстрират най- добри качества ще имат шанса след време да заиграят в “Барселона”.

От Футболната Академия потегляме през живописен планински път, където на 5 км. североизточно от Етрополе се намира Етрополският манастир “Св. Тройца” известен с името „Варовитец” , основан през 12. век. Тук през 16-и  и началото на 17. век възниква Етрополската  просветна школа, нямаща аналог по българските земи по това време. Етрополе и манастирът са най- значимият духовен център в земите на Северна България през този период.

Зад стените на Светата обител се намира и едно от  чудеса на природата в тази част на България, водопадът „Варовитец”. Слънцето едва- едва се прокрадва между клоните и листата на столетната   широколистна гора, а 15 метровият пад на пенливата вода се спуска безметежно по терасите на “Варовитец” и потича в куритото на р. Малки Искър. Сурова и едновременно крехка красота, разкриваща прелестите на Стара планина.
 

>
28 април 2011 г.

Тагове

BG info channel

идеи

кули

манастири

паметници

реки

Забележителности наоколо

Избрани оферти