Начало / Статии / Статии - САЩ

Фестивалът Сполето в САЩ - eклектична експлозия на изкуство

Автор

/

Основан като американската част на Фестивал деи Дуе Монди (Фестивалът на двата свята) в Сполето, Италия, фестивалът Сполето в САЩ се е разраснал през 29-те си години история, за да стане трайно установена част от американския културен пейзаж, представящ разнообразна смесица от световноизвестни изпълнители в операта, танца, театъра и музиката и често предоставящ сцена за американски и световни премиери.

Основан през 1977 г. от родения в Америка композитор Джанкарло Меноти, фестивалът е допринесъл много за съживяване на културния живот в града (който през 1735 г. става първият американски град, в който е представена опера) и днес предлага музикални, танцови и театрални представления в дванайсет главни средища (до всяко от коитo лесно може да се стигне пеша), както и на всеки уличен ъгъл, градина, църква, концертна зала и парк. Фестивалният по-духовит и непочтителен спътник, Пиколо Сполето, предлага около 700 прояви, много от които с евтини билети или безплатни.

Финалът на фестивала е под звездите и фойерверките в плантацията от ХVІІІ в. „Медълтън Плейс“, на 23 км от Чарлстън, край река Ашли. Традиция е сред посетителите на концерта да не жалят пари и време за пикник вечери за събитието (местни знаменити съдии ходят от одеяло на одеяло и присъждат награди), а мнозина пристигат поотрано, за да се порадват на първите ландшафтно оформени градини в Америка, устроени през 1741 г.


Къде: Чарлстън, Южна Каролина, САЩ

Кога: края на май - началото на юни
 

>
04 юни 2012 г.

Тагове

културен туризъм

музикални събития

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти