Начало / Статии / Статии - САЩ

Историческият квартал на Савана - бавна разходка през романтична обстановка в Стария Юг

Автор

/

Шедьовър на градоустройството, Савана е най-добрият пешеходен град в САЩ със своя най-голям исторически район: 6,5 км2, в които са разположени над 1000 прекрасно възстановени колониални къщи и търговски сгради, между които са пръснати 21 от оригиналните зеленолистни едноакрови площади.

Първият планиран град в Съединените щати, Савана е бил оформен през 1733 г. върху една идеална решетка от неговия основател, британския генерал Джеймс Огълторп, в името на крал Джордж ІІ. „Бялото злато“ (Цар Памук) впоследствие пълни касите на пристанищния град с истинско злато, строят се прекрасни резиденции, като оцелелите от тях през вековете в крайна сметка попадат под защитата на фондацията„Историческа Савана“, създадена през 1955 г. (посетете нейния величествен „Дейвънпорт Хаус“ от 1820 г., 321 E. York Street). През 1864 г. генерал Уилям Текумзе Шърман завършва своя „марш към морето“ тук, пощадявайки града по заповед на Линкълн – и след това предлагайки го на президента като коледен подарък.

За да оцените напълно съблазнителния чар на Савана, отседнете в някой от десетките хотели или пансиони, открити в едни от най-внушителните исторически домове на града. Конкуренцията е ожесточена, но повечето са съгласни, че изисканият „Гастониън“ е лидерът. Разположен в два градски дома в италиански стил и една сграда за каляските от 60-те години на ХІХ в., той е бил педантично и великолепно възстановен при използване на автентичните савански цветове и тапети с оригинални шарки. В стаите на гостите има действащи камини, повечето с легла с балдахини (с пралини, оставени върху възглавницата ви) и разкошни бани. Трудна е разходката за смилане на легендарната южняшка закуска на „Гастониън“, която включва супа от пъпеш, домашни черешови кексчета и бъркани яйца.

Какво: място, хотел.
Най-добро време: края на март - средата на май
 

>
02 май 2012 г.

Тагове

градове

пешеходен туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти