Начало / Статии / Статии - САЩ

Голдън Айлъндс - история, аристократи и чудесно уединение

Автор

/

Някога зимни курорти за американската аристокрация, бариерните острови на Джорджия приютяват дошлите на почивка членове на фамилиите Рокфелер, Вандербилт, Гудиър, Пулицър и Астор. Нещата са мъничко по-егалитарни днес, но усещането, че тук е място за богати все още съществува.

Голдън Айлъндс, Сий Айлънд, Джорджия, САЩ

Къмбърланд, до който може да се стигне само с ферибот, е най-големият, най-спокойният и най-чистият от островите. Прекрасно място за бягство от света, което привлича вниманието от дъжд на вятър – както когато през 1996 г. покойният Джон Ф. Кенеди-младши и Каролин Бесет тайно сключват брак и прекарват медения си месец тук.

Над 90% от деветдесетте кв. км на острова са защитена територия, в която достъпът на посетители е ограничен до 300 на ден. Това дава широк простор на белоопашатите елени, дивите коне, пуйките, морските костенурки, 323 вида птици и на вас. Няма коли и мястото за преспиване е само едно – „Грейфилд Ин“, сграда с бели колони и двайсет стаи, построена през 1901 г. от Томас Карнеги (брат и бизнес партньор на стоманения магнат Андрю) и неговата съпруга Люси, а управляван като хотел от 1964 г. от прапраправнука на Карнеги.

Той е луксозен (с оригинални мебели, портрети и паметни предмети от позлатеното минало на фамилията), но по един чудат, дружелюбен и старомоден начин. Дългият 15 км остров Джекил от 1886 г. започва да печели репутация като шикозен зимен Нюпорт.

Днес охраняван от държавата парк заема благословено неразработените две трети от острова, където 32км павирани велосипедни алеи ви дават възможност да предприемете самостоятелна обиколка на обозначените като забележителности къщи на Джекил, крайплажната дъсчена пешеходна пътека и прохладните гори.

Увенчаният с кулички в стил „Кралица Ана“ хотел „Джекил Айлънд“, който е функционирал като мястото за светски събирания в Джекил до Втората световна война, е главната забележителност в разпрострелия се на близо 1000 декара исторически район, като запазва и атмосферата си на едуардиански милионерски клуб.

В новото крило на хотела (и в четири други сгради) има стаи за днешните богати гости. Дискретният добър вкус и добри маниери на легендарния курорт Клойстър върху Сий Айлънд привлича президенти, хора от класацията „Форбс – 500“ и заможни фамилии от десетилетия насам, някои заради голфа – неговите петдесет и четири вдъхновяващи дупки редовно са класирани сред най-хубавите игрища в Америка, – а други заради романтичността: Джордж и Барбара Буш са една от над 36 000-те двойки, които са прекарали медения си месец тук.

Главната сграда, класическа постройка в испански мисионерски стил, проектирана през 20-те години на ХХ в. от Адисън Мизнер (вече известен с работата си в Палм Бийч) е разположена сред безукорно поддържани земи, пълни с цъфтящи растения, палми палмето и дъбове, обрасли с испански мъх. По хотелската розово-бяла 8-километрова плажна пясъчна ивица язденето на кон е само един от многото начини да прекарате поредния идеален ден.

Колкото до Къмбърланд, ще трябва да се качите на някое корабче, за да идете до частния, 40 000-декаров Литъл Сейнт Саймънс Айлънд и неговия „Лодж“, единствения хотел на острова. Островът е притежаван от една и съща фамилия от 1908 г.

Трийсет гости късметлии са насърчавани да изследват – сами или придружавани от някой от натуралистите от персонала – незасегнатата от цивилизацията красота на древните, обрасли с мъх гори, лабиринтоподобни канали и 11 км девствено чист плаж пеша, на кон, с колело, кану или каяк.

Има чудесни места за риболов, за любуване на птиците и костенурките, а може просто да седнете на верандата в семплия „Лодж“ с питие и хубава книга. Храната е прясна, проста, вкусна и напомняща за южняшкото детство, което не сте имали.

Къде: Сий Айлънд, 128 км южно от Савана, Джорджия, САЩ
Най-добро време: есенните месеци за най-добро време; януари за Сий Айлъндс Бридж Фестивал; декември за коледния фестивал на Джекил или фестивала на биг-бендовете на Сий Айлънд
 

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Ню Йорк

Екскурзия във Вашингтон

Екскурзия в Лас Вегас

 

>
05 декември 2011 г.

Тагове

лукс

любопитно

острови

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти