Начало / Статии / Статии - България

Фестивалът Зелени дни: Мисли в зелено

Автор

/

Време е за Зелени дни в София!

Номинации за Годишните награди за биоразнообразие, Slow food дегустация и концерт на Babyface Clan откриват фестивала „Зелени дни“ през 2015 г. Еко и кулинарни презентации, спорт, занаяти, кино и изложби са основни акценти в програмата на поредното издание на фестивала-изложение „Зелени дни“, който се провежда между 21 и 24 май пред Паметника на Съветската армия в София.

В световния ден на биоразнообразието - 22 май 2015 г. номинациите за годишните награди на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) ще открият официално фестивала. На биоразнообразието ще бъде посветена програмата през целия 22 май, представена съвместно от „Зелени дни“ и БФБ. Интерактивен театър за обитателите на Балкана (в 15 часа), Ателие работилничка за маски на животни (16 часа) и Kарнавал на биоразнообразието с участието на най-малките (в 17 часа).

В празничната вечер от 19 часа на сцената на голямата фестивална шатра ще излязат алтернативните герои от Babyface Clan, които преди няколко месеца издадоха новия си албум „You’re Not Wearing Your Tie”. Те ще дадат старт на кампанията за събиране на номинации за Годишните награди за биоразнообразие и ще свирят за всички, които обичат и опазват българската природа.

Второто издание на „Форум планини“ започва на 22 май от 11 часа – дискусия за предизвикателствата и възможностите пред туризма в планините и защитените територии у нас е инициатива на Българска асоциация за алтернативен туризъм и платформата „Прозрачни планини“.

Вечеря с дегустация на традиционни български фермерски продукти ще бъде един от акцентите на „Зелени дни“. В петъчната вечер от 19 часа в столичния Grand Hotel Sofia ще бъде представено менюто „Вкусове и аромати от Рила и Пирин“ с толумско сирене от каракачанска овца от село Влахи, тръненик - сушен колбас от черен дроб и нафпавок от с. Горно Драглище, прясна овча пастърма от с. Брезница, зелено сирене от с.Черни Вит. Менюто е изготвено от шеф-готвача Жоро Иванов и Надежда Кротева, собственик на къща за гости "Дешка" в с. Горно Драглище и лице на мрежата Слоу Фууд и Зелена къща, производител на нафпавок. Няма да липсват кулинарни демонстрации и на „Зелени дни“ – от фермерски пазари „Хранкооп“, гостуващи със селскостопанска продукция на четиридневния форум и Garden to Business (G2B).

Очаквайте още ателиета, презентации, включително на „Хлебните къщи“ и на вело приключенеца Вячеслав Стоянов от 17 часа на 21 май, когато ще се осъществи и официалното изпращане за поредната му епична еко велоекспедиция Cycle 4 Recycle, която ще стартира от Аляска на 27 май. Само на велосипед Вячеслав и спътничката му Яна Меламед ще стигнат чак до Аржентина с образователна цел – да популяризират колелото като екологичен начин на придвижване и рециклирането като щадяща природата практика.

През четирите Зелени дни посетителите ще могат да се включат в спортната програма (йога, катерене на катерачни стени, велосъстезания, слаклайн, уъркшоп по бягане), да се насладят на изложби (за ПП „Витоша“ и местата от мрежата „Натура 2000“ ), фолклорни танци (ансамбъл „Дивля“), филми („Дивата природа на Алдомировско блато и рида „Три уши“), работилници по занаяти и др. Специално внимание е отделено на лекциите и презентациите на природни паркове (ДПП „Витоша“) и платформи, които представят своите природозащитни проекти – „За земята“, Greenpeace, “Прозрачни планини“, БФБ.

>
20 май 2015 г.

Тагове

Зелени дни

Забележителности наоколо

Избрани оферти