Начало / Статии / Статии - Франция

Fluctuart: Плаващият арт музей на Париж

Автор

/

Париж не спира да ни изненадва. Помните ли, когато откриха обществени чешми, които пускат безплатно газирана вода, при това с температура от точно 7 градуса? Може би сте чували и за това, че всички граждани на ЕС до 26 навършени години посещават общинските музеи безплатно. Но това, което следва е не просто безплатно - то е по френски изискано и арт - плаващ музей на брега на Сена.

Снимка: iStock by Getty Images

Първият плаващ арт музей в света

Когато е обявена програмата за преобразяване на бреговете на река Сена в Париж, авторите на Fluctuart вече знаят как ще се включат - с плаващ музей, който не само дава възможност за срещи с изкуството и е с вход свободен за всички посетители, но и успешно вписва съвременната архитектура и дизайн в очертанията на френската столица.

Това е първият плаващ арт център за градско изкуство в света. Мястото събира накуп цялото преживяване на културно събитие - среща с изкуството, тематична библиотека, книжарница и бар, където на питие посетителите могат да обсъдят видяното или да се срещнат с творците.

Място за съвременно градско изкуство

Fluctuart се фокусира предимно върху съвременното градско изкуство, включително графитите. Сградата е на три нива, с много прозорци и заигравки с пространството. Той отразява и допълва реката, крайбрежната алея, мостовете над Сена и целия заобикалящ го градски пейзаж. Мястото е колкото арт център, толкова и архитектурна забележителност само по себе си.

“Градското изкуство е живо, вдъхновява ни, противопоставя ни, стимулира ни, обединява ни. То е вградено навсякъде - по стените на градовете ни, а днес се изправя срещу вълните, в самото сърце на Париж”, казва Жан-Луи Мисика, заместник кмет на Париж, при откриването на пространството.

Безплатен вход и гид

Входът за музея е безплатен, а ако си свалите приложението Smartify, можете да сканирате експонатите в него и да прочетете информация за тях.

Бар на покрива

Баровете, които са разположени на покриви, са разкошни сами по себе си, но когато гледката е към Сена и Париж, удоволствието става минимум двойно. На третото ниво на музея Fluctuart освен постоянните и временните експозиции, се разполага точно такъв бар под небето. Така от изложбата посетителите могат директно да продължат към коктейлите и да споделят впечатления и мнения.

Полезна информация

Fluctuart се намира в самото сърце на Париж, в основата на Моста на инвалидите. Входът е свободен. През зимата работи от 12 на обяд до полунощ (с изключение на понеделник и вторник), а през лятото - от 12 на обяд до 1 или 2 след полунощ според деня от седмицата. Актуална информация за музея можете да видите тук.

Информация към 02.12.2020 г.: Музеят е временно затворен за посещения във връзка с мерките, свързани с пандемията от Covid-19.

*

Виж актуалните оферти за пътуване в Париж!

>
02 декември 2020 г.

Тагове

музей

любопитно

изкуство

идеи за уикенда

Забележителности наоколо

Избрани оферти