Начало / Статии / Статии - Франция

Айфеловата кула в 11 факта, които вероятно не знаеш

Автор

/

Някога всички са мразели Айфеловата кула и са си представяли, че ще падне я върху Лувъра, я върху Нотр Дам и ще ги размаже. А на всичкото отгоре е била и червена. И жълта. Прочети 11 забавни и невероятни факта за Айфеловата кула, които малцина знаят.

1. Когато е издигната за Световното изложение през 1889 г., Париж бил с доста по-ниски сгради от днешните и кулата се виждала почти отвсякъде. Затова пък много от парижаните изобщо не искали и да я погледнат. Парижката интелигенция начело с Александър Дюма и Ги дьо Мопасан започва кампания по оплюването й като безполезна и грозна конструкция, която разваля пейзажа във френската столица. Нарекли се „Комитет от триста“ - по един член за всеки метър от кулата, и рисували апокалиптични картини как кулата се накланя и пада върху Лувъра или Нотр Дам. Самият Мопасан започнал всеки ден да обядва в основата на Айфеловата кула, защото, твърдял той, това било единственото място в Париж, откъдето тя не се виждала.

2. Строежът на Айфеловата кула отнел 2 години 2 месеца и 5 дни.

3. Когато е издигната, било предвидено кулата да остане в Париж 20 години, след което да бъде демонтирана. Причината да бъде оставена били започналите научни експерименти, които се извършвали от нея, и по-специално първите радио излъчвания.

4. Айфеловата кула е най-високата сграда в света до построяването на сградата Крайслер в Ню Йорк през 1930 г.

5. След падането на мрака, на всеки кръгъл час Айфеловата кула примигва с хиляди светлинки в продължение на 5 минути.

6. На върха на кулата има радиоантена, която е използвана по време на Втората световна война да прихваща съобщения от германското разузнаване.

7. Точно под върха Густав Айфел си построил таен апартамент, за да му завиждат всички (и го постигнал). Там се събирал със свои приятели учени, които дори извършвали експерименти в малката лаборатория, прикрепена към апартамента. Днес апартаментът още си е там, почти непокътнат, отворен за любопитните посетители. Вътре восъчните фигури на Айфел и дъщеря му посрещат американския учен Томас Едисън.

8. Айфеловата кула е пребоядисвана 18 пъти от създаването си досега, като няколко пъти е сменяла цвета си. В началото е била червена, по-късно жълта и кафява. При всяко пребоядисване свалят 15 тона ерозирала боя и се нанасят нови 60 тона боя.

9. Асансьорите се смазват всеки ден. С говежда мазнина.

10. Опашките пред Айфеловата кула са почти толкова известни, колкото и самата кула. Има обаче няколко начина, чрез които с един скок да се озовеш от другия край на опашката. Ето ги:

- Можеш да си закупиш билет от сайта на Айфеловата кула (до 2 месеца предварително).

- Можеш да резервираш маса в един от двата ресторанта на кулата – 58 Tour Eiffel или Le Jules Verne, като обединиш обяда с гледката (разбира се, такова уникално преживяване върви с гарнитура от съответните цени, ястията в менюто са между 45 и 230 евро).

- Можеш да се качиш по стълбите – до първия етаж са 330 стъпала, до втория – 670 (нищо страшно, всички сме качвали Шипка, една Айфелова кула няма да ти се опъне!). От второто ниво изчакваш няколко минути асансьора за върха. Билетът за стълбите струва само 7 евро.

11. В ресторант Le Jules Verne се правят средно по две предложения за брак на ден. 

Айфеловата кула в цифри:

Височина: 384 м

Ширина: 125 м

Брой части, от които е сглобена: повече от 18 000 (плюс 2,5 милиона нита)

Тегло: 10 100 т

БОНУС любопитен факт: Кулата става с 18 см по-висока през лятото, поради разширяването на желязото под влиянието на слънчевите лъчи.

А тук са най-добрите предложения за пътуване до Париж, за да обядваш като Мопасан в основата на кулата, да си я представиш, когато е била червена, и да изкачиш стъпалата й, за да предложиш/приемеш брак. 

Виж списък с всички забележителности в Париж.

Виж актуалните оферти за пътуване в Париж!

>
07 септември 2023 г.

Тагове

архитектура

любопитно

романтика

романтични градове

романтични места

Айфеловата кула

Забележителности наоколо

Избрани оферти