Начало / Статии / Статии - Франция

Дворецът Версай: Какво да видите (+ полезни съвети за посещение)

Автор

/

Дворецът Версай: Какво да видите (+ полезни съвети за посещение)

Версай е синоним на пищност и разточителство, помпозност и излишество в невиждани количества. Тук ще видите къде са спали, яли и почивали някои от най-прочутите крале и кралици на Франция - от Луи Четиринадесети до Мария Антоанета, която толкова си мечтаела да е селянка вместо кралица, че наредила да й построят малко селце в парка на двореца.

Снимка: iStock by Getty Images

Версай е изоставен по време на Френската революция и е отворен като музей още през 1837 г. Част е от световното наследство на ЮНЕСКО.

Кратка история на Версай

Версай е построен в зенита на величието на френската монархия – вековен разцвет, продължил от 1682 г., когато Луи ХІV се премества тук от Париж със своя двор и свита от 20 000 души, до 1789 г., когато Луи ХVІ и кралица Мария Антоанета били уведомени, че идват революционни тълпи и напуснали двореца.

Всичко започва през 1662 г., когато върху мястото на старата ловна хижа на баща си Луи ХІV започва изграждането на новото седалище на правителството на Франция. За построяването на двореца Версай били необходими над 30 000 работници, а това струвало на Франция почти цялата държавна хазна.

Огледалната зала на Версай

Най-запомнящата се зала във Версай е Огледалната зала, чиято стена към парка е прорязана от седемнайсет големи сводести прозореца, а отсрещната стена се състои от 357 блестящи огледала, които са били свидетели на много натруфени балове, сватбата на Луи ХVІ и Мария Антоанета, както и подписването на Версайския договор през 1919 г.

Гостите на баловете са можели да се наслаждават на собствената си помпозност и красота, докато танцували в залата. Всяко едно от огледалата било поставено така, че да отразява някоя от фреските на тавана.

От другата страна са разположени редица прозорци, през които може да се наблюдават градините и залязващото слънце.

Големите апартаменти на Версай

Пищните барокови големи апартаменти са също толкова забележителни и позволяват на посетителите да надникнат в живота на кралското семейство.

Кралският апартамент е направен според изискванията на Луи XIV и се състои от следната поредица от стаи: стая на пазачите, две антрета (едното е мястото, където всяка вечер кралят вечерял с гръб към запалената си камина, а другото е било нещо като разпределителна стая), спалня и кабинет. След тях се намирали и покоите на краля, където никой не можел да влиза освен ако не е поканен.

Апартаментът на кралицата наподобява като структура този на краля. За времето, в което дворецът се ползва от кралските фамилии на Франция, в спалнята на кралицата са родени 19 принцове и принцеси.

Градините на Версай

Снимка: iStock by Getty Images

След като разгледате двореца отвътре, разходете се бавно из прочутия 1000-декаров парк на Версай. Симетричните градини са проектирани от известния Андре Льонотр, а в неделя фонтаните действат с пълна мощ.

Тук можете да плавате с лодка в езерото или да си направите пикник под сянката на дърветата.

В парка на Версай се намира и построеното по поръчка на Мария Антоанета селце с къщички от селски тип и поточета. Тук тя прекарвала част от времето си, преоблечена като селянка, и си представяла един различен, по-прост живот от този на кралска особа.

Полезни съвети за посещение на Версай

Ако сте гражданин на ЕС на възраст до 26 години, можете да посетите Версайския дворец безплатно. Това, което мнозина не знаят, че че в такъв случай можете да прескочите опашката за билети и директно да се наредите на далеч по-скромната опашка за влизане. Затворен в понеделник (дори и тогава обаче са отворени градините и паркът). Градините на Версай са с вход свободен винаги освен в дни с концерти и специални събития).

Дворецът Версай се намира на 21 км югозападно от Париж. Влакове тръгват редовно от гара Монпарнас.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Париж!

>
04 април 2023 г.

Тагове

замъци

любопитно

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти