Начало / Статии / Статии - Франция

Защо в Париж има безплатни чешми с газирана вода

Автор

/

Париж е град на любовта, на светлината и на... безплатната газирана вода, която тече от чешми на улицата!

Обсесията на парижани с газираната вода и стремежът на градската управа да държи гражданите добре хидратирани доведоха до това през 2010 г. в Париж да се появят първите осем чешми, които вместо обикновено, пускат газирана вода.

От водоснабдителното дружество на френската столица тогава споделят, че много граждани им били казали, че с удоволствие биха пили повече вода от чешмата, стига... тя да е газирана. И хоп, капризът се превърнал в реалност!

В началото на ноември 2017 г. беше обявено, че поне по една такава чешма ще има във всяка от градските зони на града (arrondissement). 

Друга причина за инициативата е да се намали количеството на изхвърлените пластмасови бутилки за минерална вода. Французите са една от нациите, които купуват най-много бутилирана вода и съответно генерират най-много отпадък. Сега всеки ще може да допълни вече изпитата си бутилка или да си носи такава за многократна употреба в себе си. 

Всяка чешма за газирана вода е свързана към основната водопроводна мрежа на града, като към нея е монтирано приспособление за газиране.

Освен това водата винаги се "сервира" при температура от 7 градуса, за да е освежаваща.

Карта на всички градски чешми в Париж можеш да видиш тук, като тези, които пускат газиарана вода, са оцветени в жълто.

>
14 ноември 2017 г.

Тагове

любопитно

романтични градове

безплатно пътуване

Забележителности наоколо

Избрани оферти