Начало / Статии / Статии - Франция

Мулен Руж в Париж - кратка история на кабарето емблема

Автор

/

Когато чуете “Мулен Руж”, вероятно в съзнанието ви изплуват картини на танцьорки на кан-кан и на момичета, изскачащи от торти. Да, най-прочутата червена мелница на света е това, но и много повече. Дори и да не си вземете билет за шоу, а само да минете покрай емблематичното кабаре, историята му си струва да бъде разказана. 

“Мулен Руж” се преобразява няколко пъти в историята си, като е бил и кабаре, и театър, и кино, и музикална зала. През последните години преди пандемията парижкото кабаре посреща по над половин милион посетители всяка година, като запазва легендарния си статус и до днес.

“Мулен Руж” (в буквален превод “Червената мелница”) отваря врати на 10 октомври 1889 г. Намира се в подножието на хълма Монмартър. Създателите му искали да създадат място за забавление за всякакъв тип публика. По онова време този район на Париж все още е имал по-скоро селски, отколкото градски дух, въпреки че бил любимо място на писатели, художници и част от парижките бохеми. 

В началото на сцената излизали танцьорки на кан-кан (танц, произлязъл от френския кадрил, а публиката консумирала предимно шампанско. Макар простолюдие и видни гости да не седели рамо до рамо, те все пак имали възможност да присъстват едновременно на едно и също представление, което било нещо сравнително ново за онези времена.

През 1915 г. пожар опустошава сградата, но няколко години по-късно тя не просто е възстановена, а става първото здание в Париж с изцяло електрическо осветление. По време на Втората световна война седалките за публиката са махнати и “Мулен Руж” се превръща в клуб за танци, посещаван от много от германските офицери и войници, които по това време се намират в окупираната френска столица. През 1944 г. тук пеят звезди като Едит Пиаф и Ив Монтан. 

След края на войната клубът отново е преобразен и се връща към стария си дух на място, където хората могат да се наслаждават на невероятни шоупрограми. 

В наши дни “Мулен Руж” не губи популярност и продължава да дава сцена на невероятни представления. Най-често можете да станете свидетели на така наречените “ревюта”, по време на което се изнася представление в няколко сцени, докато гостите на клуба вечерят. Любопитно е, че повечето от програмата на клуба не е променяна от десетилетия! 

Ако искате да включите шоу в “Мулен Руж” в следващата си обиколка на Париж, имайте предвид, че е необходимо да резервирате място доста по-рано. 

Вижте тук оферти за екскурзии до Франция!

>
06 октомври 2023 г.

Тагове

градове

любопитно

романтика

музеи

забележителности

социален туризъм

романтични градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти