Начало / Статии / Статии - Франция

Сакре Кьор - скъпоценният връх на хълма Монмартър

Автор

/

От почетната си позиция на върха на хълма Монмартър, базиликата Сакре Кьор наблюдава как се променят Париж и светът през годините.

Ослепително бялата сграда е колкото религиозен, толкова и политически монумент. Идеята за построяването й се появява през 1870 г., в деня на обявяването на Третата република. Епископ Фурние обявява военните загуби на страната по онова време за Божие наказание заради десетилетия на морално падение във Франция и призовава парижани да се обединят и да издигнат нов храм. Базиликата става политически обект и все още съществуват дискусии дали е посветена на загиналите във Френско-Пруската война, или е изкупление за греховете на Парижката комуна. Каквато и да е била мотивацията за построяването й, резултатът е повече от фантастичен. 

Строежът започва през 1875 г., но строителството върви бавно и църквата е осветена чак след края на Първата световна война през 1919 г. За издигането на Сакре Кьор са използвани почти изцяло дарения, като дарителството е било допълнително стимулирано с опцията хората да си “купят” колона в бъдещия храм или нещо съвсем мъничко, като например тухла.

Стилът на базиликата е нео-византийски - избор, направен като контрапункт на пищността на барока във Франция, който е шествал преди това. Най-впечатляващата част от вътрешната украса определено е мозайката на тавана - най-голямата мозайка във Франция с площ от 480 кв.м.

Освен да се дивят на травертиновата базилика отвън и да видят мозайките вътре, туристите могат да се качат и на покрива на Сакре Кьор, откъдето се разкрива шеметна гледка към Париж. Височината на купола плюс тази на възвишението Монмартър разкриват невероятен простор пред очите на посетителите.

Камбаните на Сакре Кьор също са специални. Всяка една си има име, а главната камбана Савоярд е всъщност най-голямата във Франция. Тя бие само на най-големите католически празници (4-5 пъти годишно) и може да се чуе от 10 км разстояние. Савоярд е толкова тежка (над 19 тона), че се смята, че люлеенето й всеки път поврежда по малко камбанарията, на която е закачена.

При посещение на базиликата туристите могат да си свалят безплатен аудиогид от официалния й сайт.

Разгледайте оферти за пътуване до Франция!

>
05 май 2021 г.

Тагове

архитектура

градове

катедрали

романтични градове

романтични места

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти