Начало / Статии / Статии - Франция

Топ 12 френски ресторанти с история и традиции

Автор

/

Всеки трябва поне веднъж да усети магията на Париж, а щастливците, които могат да се насладят на очарованието на Франция за повече, нека посетят поне един от тези знаменити ресторанти. Със своята дългогодишна история, традиции и френска изтънченост, те пленяват всеки, докоснал се до техните специалитети и първокласно вино.

„Мулен дьо Мужен“ в Мужен

Още един идиличен ден на Ривиерата, още едно автентично „кацнало на хълм селище“, с павирани с обли камъни улички и пазари на открито,които ухаят на пресни тревни подправки и цветя. Мужен е особено пленителен – въпреки че е открит преди десетилетия, той си е останал удивително свободен. Днес той се е превърнал в гастрономически център на Ривиерата, тъй като в него е „Мулен дьо Мужен“, международно известния ресторант на Роже Верже, майстор-готвачът, който помогна за разпространението на провансалската кухня в цял свят.

Ресторант „Тайеван“ в Париж

Голяма част от славата на Париж се дължи на умножаването на световноизвестните гастрономически храмове в него. Тук е най-високата концентрация на звездни ресторанти в страната и майстор-готвачи с ранг на звезди, които предлагат уникална, безукорна вечеря, на която към гостите се отнасят като към кралски особи, а сервитьорите са сякаш ясновидци, които предугаждат желанията им. В съвършена хармония с безупречното меню е легендарната листа с вина на „Тайеван“ – 25 000 бутилки! 

Ресторант „Пик“ - гастрономическо изкуство във Валанс

Всичко започва през 1891 г. със Софи Пик и едно просто провинциално кафене. Основателка на знаменитата кулинарна династия Пик, Софи е първото от четири поколения, които издигат традиционната регионална кухня до форма на гастрономическо изкуство. Повече от 100 години по-късно праправнучката на Софи продължава една от най-старите и най-уважаваните семейни традиции а chefs du cuisine. Избата с наличните си над 20 000 бутилки вино включва над 400 различни „Кот дю Рон“, виното, на което Пик станаха посланици по света.

„Къщата на Троагро“ - един от най-почитаните френски ресторанти

Години след като са вечеряли тук, хората говорят с благоговение за „Къщата на Троагро“ (La Maison Troisgros), сякаш е било някакво религиозно преживяване. Вечеря в „Троагро“ – от простия домашен специалет saumon a l’oseille (сьомга със сос от киселец) до голямата много богата количка с десерти – привлича гастрономи, които не се колебаят да пътуват дотук от Брюксел, за да участват в чревоугодническия празник. Въпреки високия статус на ресторанта, залата му е удивително обикновена – нищо повече от подходящ фон, на който да изпъкне необикновеността на храната.

Ресторант „Пол Бокюз“ - най-обичаният френски велик майстор-готвач

Произхождащ от фамилия, която е управлявала ресторанти от 1767 г., Пол Бокюз е спечелил най-големите похвали и високи награди в кулинарния свят от отварянето на ресторанта, който носи неговото световноизвестно име, през 1965 г. Елегантни официално облечени любители на добрата храна се тълпят в този храм на гастрономите от всички ъгълчета на земното кълбо, доволни да бъдат във вещите ръце на готвачи, които движат нещата безпроблемно при честите негови отсъствия. Все пак духът на Бокюз винаги се усеща.

Йожени льо Бен - пасторалното родно място на СПА-кухнята

Това затънтено селце, чиито топли извори и пасторална обстановка очароват императрица Йожени, на която то е преименувано, е било пренебрегвано от времето и туризма до пристигането на майстор-готвача Мишел Жерар и неговата съпруга Кристин. Жерар е създателят на въздушната кула на всеки гастроном, cuisine minceur („СПА“-кухня, която подпомага осъществяването на революцията на nouvelle cuisine през 70-те години на ХХ в., позволявайки на вечерящите да си хапват царски, без при това да губят елегантната си фигура). Който и да било избор оставя у туристите незабравими спомени от вечерята.

„Жорж Блан“ - достоен наследник на славно име

Градецът Вона се появява за първи път върху гастрономическата карта благодарение на бабата на Жорж Блан. Тя е била наречена на най-великият готвач в света от Курнонски, уважаван френски гастроном от началото на ХХ в. Също толкова знаменитата й снаха предава своя талант и страст на сина си, Жорж Блан, и днес семейният ресторант на брега на река Вейл привлича любители на изисканите ястия от всички части на света. И когато ви сервират храната, лесно ще разберете откъде идват овациите: това е просто най-изтънченото, което можете да си представите.

Ресторант „Леон от Лион“ - френската Мека на изисканото хранене

Наскоро възстановен и отново моден, старият квартал, наречен Старият Лион, представя славните дни, когато Лион е бил търговският и финансовият център на Европа. Смайващата концентрация на някои от европейските ресторанти от най-висока класа в и около Лион го е превърнало в магнит, отстъпващ само на гастрономическата столица Париж. Но именно звездни готвачи новатори като Жан-Пол Лакомб, чиято фамилия управлява реномирания и чаровен ресторант „Леон от Лион“ от 1905 г., допринасят за славата на Лион като френската Мека на изисканото хранене

Шампан и „Ле Крайер“ - да пиеш и ядеш звезди

Казват, че Дом Периньон, местният монах бенедиктинец от ХVІІ в., комуто се приписва откриването на la methode champenoise, възкликнал: „Аз пия звезди!“, след като опитал от първото в света пенливо вино. Макар и в Шампан, вие трябва да запазите пари и апетит за едно похапване в световноизвестния „Ле Крайер“ (наречен на вековните варовикови изкопи, в които отлежава шампанското). Това е мястото за специални случаи, буйно веселие с лукс, където разкошни полилеи, висящи от високи тавани магически осветяват обстановка, подобаваща за разточителното готвене.

Везле и „Л’Есперанс“ - витрина на римската архитектура и селското гостоприемство

Разположен в плодородната централна област на един от най- престижните в света винарски райони, Везле може да бъде идеалният град, от който да попиете магията на Бургундия, ако сте си направили резервация в близкия замък-хотел от ХV в. „Вол дьо Люни“. В „Л’Есперанс“, стара каменна чифликчийска къща с остъклена трапезария, Мено и съпругата му Франсоаз са съчетали атмосферата на селски уют с изтънченост от световна класа и фино меню от местен дивеч и земеделски продукти.

 Антиб и ресторант „Бакон“ - върховният във вълшебството

Посещение в Антиб, едно от най-приятните места на Ривиерата, трябва да включва обиколка на музея „Пикасо“, последвана от хранене, каквото се случва веднъж в живота, в ресторант „Бакон“. Притежаван повече от петдесет години от една и съща фамилия – която не приема дневния улов от местните рибари, ако той още не мърда – „Бакон“ е известен отдавна със своя великолепен буябес (bouillabaisse) – гъста, но изтънчена рибна супа. Тя е като средиземноморската в гърне и е дори още по-вкусна, ако се сервира на откритите тераси с изглед към колоритното пристанище и залив на Антиб.

„Бернар Лоазо“ - прекрасен живот по бургундски

Разходката с баржа и балон из Бургундия придава нов смисъл на израза „да живееш добре е най-доброто отмъщение“. Макар знаменитият майстор- готвач, на когото е наречен, да почина преждевременно през 2003г., хотел Бернар Лоазо“ все още сервира своята дръзка cuisine legere, здравословен, „с лека намеса“ стил на готвене, който използва най-доброто от местната продукция и малко или никаква сметана или масло, като избягва добавяне на допълнителни аромати към основните комбинации. Резултатът – подсилен от някоя от 20 000-те бутилки вино в избата на ресторанта – е върховен.

>
14 май 2013 г.

Тагове

Класации

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

ресторанти

романтика

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти