Начало / Статии / Статии - България

Геопарк Искър-Панега

Автор

/

През 2006 г. в Предбалкана, на територията на община Луковит, бе обособен уникален обект за екотуризъм – геопаркът „Искър-Панега”. Той включва два микрорайона – Карлуковски карстов комплекс и Крайречен ландшафтен парк „Панега”, свързан чрез обезопасена екопътека.

Крайречният ландшафтен парк „Панега” е разположен покрай едноименната река. В местността Котлен е един от най-впечатляващите обекти по този маршрут – величествен всечен меандър, по чийто стръмни склонове се извисяват удивителни скални образувания. Местното население е нарекло скалните фигури с подходящи имена – Корабът Радецки, Носът, Делвата, Резето, Въртопа. Според поверието, всичко на това място – вода, въздух, скали, растения, зарежда човека с жизнена енергия. Оттук пътеката отвежда в къс, но живописен каньон, където се намира Панежката темна дупка – все още неизследвана пещера с бликащ карстов извор.

След като се изкачи по стръмен склон, пътеката навлиза във втория микрорайон на геопарка Карлуковския карстов комплекс. Това е хълмисто-платовиден терен с площ около 900 ха, разположен на надморска височина до 400 м. Екопътеката минава по периферията на Карлуковското плато. По маршрута е представен пълният комплекс от повърхностни и подземни карстови форми – Геопарк – (по дефиниця на Юнеско) устойчив туристически продукт от геоложки, геоморфоложки или палеонтоложки обекти с естетическа или културно-историческа стойност.

Любопитно: Скалният венец над река Искър в Карлуковското плато е осеян с множество скални ниши и пещери, използвани през Средновековието като скитове от монаси отшелници. В скалите на левия бряг на реката при село Карлуково се намира скален манастирски комплекс, от който днес е запазена само църквата „Успение Богородично”. Тук е открит подписът на Софроний Врачански с дата 1768 г. – годината, когато той започва да прави първия си препис на Паисиевата „История славянобългарска”. Според преданието това място е целебно и тук идвали монаси от цялата страна да се лекуват.

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
30 май 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

природни паркове

природни резервати

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти