Начало / Статии / Статии - България

Праисторическото селище при Телиш

Автор

/

От археологическите разкопки на праисторическото селище в местността "Редутите" , край село Телиш, Плевенско, учените придобиват изключително богата информация за живота на хората през каменно-медната епоха в българските земи.

Откритите миниатюрни глинени модели на жилища позволяват да се установи не само как са изглеждали отвън и отвътре, но и начинът по който са строени. Древните хора първоначално заравнявали площадката, в която вкопавали основите. Стените, с дебелина до 40 см., се оформяли от дървена конструкция, която плътно  се облицовала със смес от кал и слама. Чрез тази древна глинобитна техника били изработвани стабилни къщи, в които през лятото е прохладно, а през зимата - топло.

Задължителна част от вътрешното обзавеждане била домашната пещ, която обикновено разполагали срещу входа. До нея оформяли рафтове за глинените съдове, а вдясно от вратата се намирала "спалнята". Край пещта се разполагали хромелните камъни. При проучването археолозите намерили глинени модели на маси, столове, както и една богато украсена детска люлка.

Част от находките дават информация за уменията на хората през каменно-медната епоха. Очевидно грънчарството е било повече от занаят - съдовете са умело украсени с геометрични мотиви, нанесени с графит. Особено интересни са многобройните глинени идоли. Много от съдовете и култовите предмети и статуетки имат висока художествена стойност и разкриват естетическите изисквания и потребности на енеолитното население.

От селището при Телиш произхожда най-богатата колекция от така наречените Богини, седящи на трон. Те са изработени от фино пречистена глина (теракота) и представляват женски фигури, тържествено разположени върху трон с къса облегалка и кръгла основа. Лицата на богините са триизмерни, носът е подобен на клюн, а около очите са останали следи от цветна украса. Изследователите смятат, че тези фигурки са на Великата богиня-майка, почитана във всеки дом като закрилница на рода и плодородието. С нейния култ се свързва и откритият в едно от жилищата глинен олтар.

Любопитно: Изследванията на селището при Телиш са финансирани от Копенхагенския университет на Кралство Дания. Югозападно от него се проучва и друго праисторическо селище. В същия район е открит и некропол от началото на бронзовата епоха. Засега там са разкрити седем гроба на мъже и жени, погребани в положение хокер. Като погребален дар в гроба на осемгодишно дете са намерени наниз от медни мъниста и златна висулка. В друг от гробовете са погребани мъж и дете в трогателна поза - свидетелство за това, че двамата са загинали едновременно от болест или насилствена смърт.

Къде: село Телиш, Плевенско

Кога: април - октомври

Виж актуални оферти за пътуване до Плевен!

*

Виж още:

Екскурзия в Троян

Екскурзия - Велико Търново

Екскурзия в Русе

>
27 август 2020 г.

Тагове

антични градове

археологически резервати

идеи за уикенд

културен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти