Начало / Статии / Статии - България

Чекотински манастир Св. Архангел Михаил

Автор

/

"Аз, севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия (областен управител) и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз поддържах вярата на Шишмана царя."

Този надпис от 14 в. бил открит в крепостта Боженишки Урвич на Чекотинския манастир и носи трагизма на последните дни на Второто българско цаство. Севаст Огнян, гражданският и военен управител на Софийска област, защитавал крепостта цели 40 години след падането на Търново. Това е последната българска твърдина, която турците превзели.

След падането на крепостта близкият Чекотински манастир бил изоставен от монасите и запустял. През 1640-1645г. бил възстановен и през 18в. отново бил разрушен от кърджалиите. Години по-късно две пастирчета пропаднали в пукнатина в църковния свод и така случайно открили полузатрупаната църква. Тя била възстановена между 1820-1830г.

Църквата е малка, с една олтарна ниша и просторно открито преддверие, добавено по-късно. На външната стена над входа на храма има стенопис на Архангел Михаил и каменни релефи, изобразяващи кръст, слънце, луна и звезди - украса, характерна за храмовете от Възраждането.

Новите манастирски сгради били построени през 90-те години на 20в. В тях има богато украсен параклис от 1999-2000г. Целият параклис е изписан отвътре. Дърворезбованият иконостас е дело на местни майстори. Много интересен е стенописът "Тайната вечеря" в монашеската трапезария. Манастирският двор е разположен на няколко тераси, придаващи живописен вид на манастира.

Любопитно: Крепостта Боженишки Урвич се намира на 3км от с.Боженица. Тя е от 5-6 в. Тогава била построена външната стена. Запазени са зидове от ранновизантийска крепост и развалини от скална църква и скално жилище, където бил открит таен изход, който започвал от центъра на ъгловата кула и извеждал вън от твърдината. Скалната църква е единствена в тази част на страната, вкопана е в монолитен каменен блок. Тя е свързана с манастира в подножието на крепостта. През Второто българско царство този манастир вероятно е поддържал тесни връзки с Чекотинската обител "Св.Архангел Михаил". Крепостта е паметник на културата с национално значение.

Общи данни за манастира: Чекотински манастир "Св. Архангел Михаил", 14 в., обновен през 19 в., действащ, мъжки, храмов празник - 8 ноември

Къде: 3 км от с.Калугерово, 12км от Правец

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
08 август 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти