Начало / Статии / Статии - България

Енеолитното селище Слатино край Кюстендил

Автор

/

В местността Чердако, при река Джерман, близо до село Слатино, Кюстендилско,е разположена съвсем ниска могила с площ около 6 декара. Тя е образувана от останките на четири селища, съществували тук през неолита и каменно-медната епоха.

 В могилата са открити развалини от жилища, изградени от забити в земята колове и преплетени с клони, обмазани с глина. Във всяко жилище има останки от ръчна мелница за зърно и пещ за приготвяне на храна. Открити са множество предмети от камък, кост, мед, глина.

Особеното значение на това откритие е, че селището е укрепено по границите не стръмните склонове на платото, където са били разположени жилищата, неговите обитатели са насипали землен вал. Това е една от първите крепости в българските земи и нейното изграждане показва, че 5000 години пр. Хр. в местнте общества, живели тук, съществувала вражда и вероятно избухвали продължителни стълкновения.

Любопитно: Енеолитната култура на Югоизточна Европа представлява едно от големите достижения на човечеството. Можело е да се превърне в една от най-великите цивилизации на древността, но неизвестна причина слага край на нейното развитие. Културните пластове в много могили от края на енеолита показват т.н. хиатус (временно прекъсване на живота), предшествано от масови пожари. Причина за това би могло да е чуждо нашествие или вътрешни смутове и противоборства. Постиженията на енеолитната култура в тази част на Европа са изличени – загубени са тайните на изключителни технологии за обработка на цветни метали, за изработване на качествено нови оръдия на труда. Изчезва и сложният духовен мир на техните създатели.

Къде: край село Слатино, 14 км южно от Дупница, 44 км югоизточно от Кюстендил, България

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
25 юни 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти