Начало / Статии / Статии - България

Ресиловски манастир Покров Богородичен край Дупница

Автор

/

Манастирът бил основан през 1932 г. В началото бил изключително беден. Монахините обикаляли близките села, за да събират дарения, но дълго време пари за църква не били събрани.

През 30-те  години на 20 век дупнишкият край бил беден, жителите му се изхранвали предимно с отглеждане на тютюн. Въпреки това в началото на 40-те години строежът на църквата започнал. След няколко години храмът бил завършен. При едно от посещенията си в Самоков монахиня от манастира се срещнала с цар Борис III, който дарил пари за прозорци за църквата. В средата на 40-те години започнал строежът на жилищни сгради, с доброволен труд на селяните от околните села.

През следващите 50 години манастирът се превърнал духовно средище в района. Местните хора подкрепяли с каквото могат монахините и благодарение на техните грижи манастирът не запустял. През 1995 г. започнало обновяване на манастирския комплекс. С даренията и усилията на местни хора, както и на Софийската митрополия, е издигната нова църква, монашески корпус и корпус за гости.

Обособено е отделно помещение за кръщелня. В монашеското крило има малък параклис "Св.Дух", който служи и за зимна църква на монахините. Близо до манастира има аязмо с лековита вода. Всяка година на храмовият празник около манастира се провежда голям събор.

Любопитно: В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът Покров Богородичен възникнал през X в. По това време жителите на Константинопол били заплашени от варварско нашествие. По време на нощно бдение в константинополската църква във Влахерна, близо до градските порти св.Андрей и негови ученици видели Богородица, съпровождана от Йоан Кръстител, Йоан Богослов и други светци.

Тя тръгнала към центъра на църквата, коленичила и дълго се молила. После свалила покривалото (покрова) от главата си и го простряла над хората в знак на защита. След явяването на Светата Дева опасността от нападение отминала и градът бил спасен. В знак на благодарност църквата превърнала този ден в празник. Празникът Покров на Божията Майка се чества само в православно-християнските страни.

Общи данни: Ресиловски манастир "Покров Богородичен", 20 в., действащ, девически, храмов празник - 1 октомври.

Къде: 1 км от с.Ресилово, край Дупница

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
02 октомври 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти