Начало / Статии / Статии - България

Гробът от Маломирово - Златиница край Елхово

Автор

/

През 2005 г. в Голямата могила - част от могилен некропол, разположен между селата Маломирово и Златиница, Елховско, е разкрит непокътнат владетелски гроб.

       Снимка: Vassia Atanassova

Тракийският владетел, живял около средата на IV в.пр.Хр., е починал на възраст 18-20 години. В гроба е положено неговото пълно бойно въоръжение - железен меч махайра, 200 бронзови стрели, 7 копия, плетена желязна ризница, бронзов шлем халкидкси тип. Една от най-ценните находки е сребърен наколенник с позлата, покрит с изображения, които представят покойния обожествен тракийски владетел и сцени от тракийската митология.

На главата на покойника  е бил поставен великолепен златен венец, а на малкия пръст на лявата му ръка - масивен златен пръстен-печат. Върху него е изобразена Великата богиня-майка, която поднася фиала на царя конник - митологична сцена, позната и от други тракийски паметници. Като гробен дар са били поставени и два сребърни ритона и четири фиали. Ритоните са с глава на елен, моделирана прецизно. В горната част на единия ритон са представени два грифона, които нападат бик (сцена "Терзания"), а на другия ритон - двама млади воини с копия и кучета убиват глиган (сцена "Лов на глигани"). Всички изпъкнали части на ритоните са позлатени.

Владетелят е бил обут в кожени обувки, каквито се откриват за първи път в Тракия, те са тип мокасини. До краката му са поставени два комплекта сребърни мъниста и  две желзени юзди, а край него са намерени разнообразни съдове от метал и керамика, както и албастрон от алабастър. С множеството великолени гробни дарове край Маломирово - Златиница е един от най-богатите владетелски гробове от IV в.пр.Хр., откривани в България.

Любопитно: Изключително интересни са ритуалите, които са извърпени по време на погребението на тракийския владетел. Над гроба е поставена дървена конструкция, върху която са натрупани камъни. В тях били разбити пет керамични съда, вероятно пълни с храна. Този ритуал се нарича тризна. По време на погребението са пренесени в жертва двата коня на владетеля, както и ловното му куче. Разкрит е и култов ров, дълбок 2,5 м, който опасва могилата. В него са открити фрагменти от амфори кости от коне и кучета, принасяни в жертва. Тези ритуали продължили около 10 15 години след смъртта на царя.

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
25 февруари 2013 г.

Тагове

археологически музеи

археология

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти