Начало / Статии / Статии - България

Най-ранното ямно светилище в Европа

Автор

/

Едно от най-новите открития на българската археология в областта на праисторията е направено през 2006 г. край град Любимец, Хасковско, в местността Дана бунар.

Тук при спасителни разкопки, свързани с изграждането на част от магистрала "Марица", започват проучванията на ямно светилище от късната новокаменна епоха. В центъра му е разчистена яма с кръгла форма и диаметър около 4м.  Тя е запълнена с тъмна пръст, пепел и въглени, примесени с фрагменти от глинени съдове и животински кости. Открити са и оръдия от кремък, кост и камък и култова масичка.

В центъра на ямата има дупка с диамтър 30 см, а около нея са разположени 10 по-малки ями с диаметър и дълбочина по един метър. Стените им са обмазани с бяла глина. На дъното им също има пепел, въглени и бяла пепелива пръст, примесена с фрагменти от съдове, части от антропоморфни фигурки и животински кости. Съоръжението и находките показват, че на това място са извършени обреди. При археологическото проучване се разкриват  70 обредни ями.

Подобно ямно светилище се открива за първи път в Югоизточна Европа. То е функционирало в продължение на няколко столетия, а материалите в него го датират в 5400-5000 г.пр.Хр. Уникалният култов паметник е проучен от екип под ръководството на проф.Васил Николов. Въпреки експедитивната работа на археолозите, неизследваната част от светилището е унищожена от строителите на пътя. Така безвъзвратно е загубена възможността да се научи повече за религията на хората, създали първата европейска цивилизация.

Една от най-интересните находки в култовия комплекс е глинена антропоморфна фигурка. Нейната уникалност е в това, че около шията й са вградени малки глинени топчета. Подобна фигурка досега не е откривана в Европа. Изследователите тепърва ще изясняват смисъла и предназначението им. Възможно е вграждането им да е символ на зачатието.

Любопитно: Този уникален култов комплекс е създаден от земеделска общност, чийто живот е зависел от капризите на на природата и ежегодната реколта. Ето защо древните хора почитали Великата Богиня-майка и вероятно извършвали обреди, с които символично пресъздавали акта на зачеването, надявайки се на плодородие. Ямите са ритуалния образ на женското начало. Предметите, намерени в тях, са жертвени дарове, които умишлено са разчупвани и разкъсвани. Те трябвало да преминат през огъня - символ на мъжката оплодителна сила. Получената пепел в утробата на ямата е гарантирала на древните хора, че посятото семе ще даде богата реколта.

Къде: град Любимец, Хасковска област

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
20 ноември 2012 г.

Тагове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

културен туризъм

любопитно

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти