Начало / Статии / Статии - България

Средец – забележителности за уикенд маршрут

Автор

/

Най-важната причина Средец да страда от липса на внимание от пътуващите българи май е, че се намира твърде близо до морето. Плажуването обаче също има нужда от разнообразие, така че ако се намирате в района на Бургас, Ямбол или сте някъде из Странджа, ето няколко идеи за това какво да видите (в списъка: на Крали Марко солниците и змейови къщички), направите и хапнете в и около Средец.

Деултум

Деултум е най-ранната римска колония по българските земи, създадена за пенсионирани ветерани от римската армия. От другата страна на улицата ще видите металургичен комбинат, при чийто строеж през 70-те всъщност започват разкопките на Деултум.

Ще стъпите по същите камъни, по които римляните са се разхождали по сандали преди векове, за да стигнат до термите (бани) с три помещения с различна температура на водата. Ще видите основи на кули и църкви, а разкопките продължават и всяка година се правят нови разкрития. За да се ориентирате какво виждате, четете информационните табели или се отбийте в музея, за да си вземете екскурзовод.

Тук освен римска, се е случила и важна българска история. Ако затворите очи, ще си представите Хан Крум, който е планирал военни действия във време, когато тук е била границата между България и Византия. Съществуват и предположения, че в църквата край Деултум е покръстен княз Борис. Дори и тези хипотези да не са верни, оттук със сигурност е минала делегацията, която покръствала българите.

Не прескачайте музея на Деултум – в него ще научите за ритуалните погребения на траките и за корабите от цялото Средиземноморие, които търгували с града. Ще видите огледалце на няколко века с надпис "Красавице, вземи ме", зарчета за залагания, направени така, че винаги да падат на печелившата петица (да, и това не е от днес), както и намерените парчета от изящни статуи на императори и богове.

Полезна информация: билет 5 лв., деца и пенсионери: 2 лв., деца до 7 г. и хора с увреждания: безплатно. Беседа в музея: 6 лв. Беседа в резервата: 6 лв. Беседа за двете: 10 лв. Работно време: 9-18 ч. без почивен ден. Намира се на главния път Средец-Бургас, веднага след излизане от село Девелт (вижда се вляво от пътя, има и табели).

Тракийско светилище Марков камък 

Този огромен объл камък (под „огромен“ имаме предвид висок 8 м) е заклещен между два по-малки камъка. Метална стълбичка ви извежда на върха му, където са издялани две ямички, в които древните траки изливали вода и вино за своите ритуали, посветени на Земята и Слънцето. Съвременните хора идват след дъжд, когато се вярва, че събралата се в ямките вода лекува очни болести. За болки в кръста се правят три обиколки на камъка. На празника летен Атанасовден пък идвали девойки с молитва да заченат.

Тук в местния фолклор се намесва и Крали Марко, който според легендата хвърлил канарата с кутрето си, защото му пречела. От върха на камъка ще видите друг плосък камък, който му бил трапезата, а два по-малки камъка встрани му били солниците.

Как да стигнете: Хващате основния път Средец - Елхово и отбивате за село Факия. Подминавате селото и продължавате направо по тесен и разбит асфалтов път, като отбивате наляво през село Долно Ябълково. Карайте в самото Долно Ябълково и се оглеждайте от лявата си страна за мост, веднага след който има малка църквичка. Там оставете колата си (освен ако не е високопроходима) и продължете по черен път. На места има жълта маркировка и табелки за Големия камък. Стига се за около час пеша.

Долмен край село Кирово, местност Корубата

Ако сте почитатели на долмените, един от най-лесно достъпните и добре запазени се намира при село Хлябово, на 100-на километра оттук. В района на Средец също има долмен, но го планирайте само ако сте в Индиана Джоунс настроение. Долменът в местност Корубата край село Кирово се намира в оградено пасище, така че ще ви се наложи да прескачате огради и да се срещнете с крави. В създадената от траките семейна гробница са открити 7 погребения. В района местните хора наричат долмените змейови дупки или змейови къщички. Според една бабина история змейовете били наполовина с човешко тяло и крадяли най-хубавите булки.

Как да стигнете: От село Кирово тръгва път с променливо добър асфалт, по който можете да стигнете с кола до метална врата и табела за пасище (координати: 42.139867, 27.166762 или 42°08′23.52″N 27°10′00.34″E). Оттам намирате начин да влезете, пазите се от кравите и вървите по черния път, докато не стигнете до долмена (координати: 42.139227, 27.159507 или 42°08′21.22″N 27°09′34.23″E). Самият долмен не се вижда от черния път, трябва да влезете по едва забележима пътечка между храстите.

Голямобуковски манастир Живоприемний източник

Този манастир е основан преди 7-8 столетия върху основите на по-древно светилище. В олтара на църквата има извор, откъдето идва и името на манастира Св. Живоприемний източник. В момента (есента на 2017 г.) манастирът, до който се стига по 5 км разбит път от село Голямо Буково, е действащ, но в доста окаяно състояние. 

Средец

В Средец е бил учител Софроний Врачански, затова и в града днес се издига негов паметник. Отбийте се и до симпатичната църква „Всех Святих“, изградена в стила на повечето храмове в района. На 7 км от Средец в местност Божура има работещ през уикенда посетителски център, хижи и места за хапване. В самия Средец също има посетителски център, но той е отворен само в делнични дни.

Бункери

Намирате се в район, който дълги години е бил гранична зона. Ако видите бункери край пътя, влезте в някой. Вътре в някои все още са запазени забавни надписи като "Пази барута сух, докато врагът е жив". 

Странджански зелник и дядо

Докато сте в Странджа, потърсете две от местните изкушения. Странджански зелник е баница, приготвена с масло, сирене и зелени листни зеленчуци (но не и зеле, името подвежда), а странджанският дядо е сушено месо, подобно на бабека. 

>
21 септември 2017 г.

Тагове

археологически резервати

идеи за уикенд

идеи за уикенда

светилища

около Бургас

траки

Забележителности наоколо

Избрани оферти